« Kultura
objavljeno prije 2 sata i 35 minuta
OSVRT

Ciklus cvijeća Renate Facan Kušec

U elegantnoj, skupocjenoj vazi raznoliko cvijeće dolazi do punog izražaja, tada ne razmišljamo o prolaznosti već samo o sadašnjoj neodoljivoj privlačnosti uvezanog buketa

Renata Facan Kušec
Renata Facan Kušec (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Renata Facan Kušec

Cvjetni motivi česti su povijesti umjetnosti, umjetnici ih vole jer izražavaju vrlo precizno njihovu često vrlo složenu emotivnu situaciju. Cvijeće je jednostavno lijepo, privlačno, vrlo dekorativno i u otmjenom salonu i u skromnoj ribarskoj kolibi.

Renata Facan Kušec, akademska slikarica iz Zagreba, realizirala je nekoliko ulja i akrila s motivom cvijeća, u finim vazama, ljupko šarenilo, atraktivnih boja i oblika, u punoj snazi svoje ljepote, u pomalo prugušenoj atmosferi, svojevrsnoj najavi uvenuća.

Trenutak vremena kada cvjetni motivi blistaju u punoj ljepoti ubrzo će prektiti latice i stapke, pretvarajući cvijet u zaborav.

U elegantnoj, skupocjenoj vazi raznoliko cvijeće dolazi do punog izražaja, tada ne razmišljamo o prolaznosti već samo o sadašnjoj neodoljivoj privlačnosti uvezanog buketa.

Naravno, svugdje i u svim prigodama govori se o vremenu, o protoku vremena, o nezaustavljivosti pada kristalića u klepsidri.

Nemoguće je izbjeći to pitanje, razmišljanje o sutrašnjem danu u kojem se sve zaboravlja i ljudi i predmeti i emocije.

Renata Facan Kušec u ovom je delikatnom ciklusu sjano realizirala priču o kratkoći trenutka ljepote, o prolaznosti.

Piše: Miroslav Pelikan
30.07.2024. 09:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh