« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VLADA U KRIZI

Liberali prijete izlaskom iz slovenske vlade

Ministar pravosuđa i državna odvjetnica već su više mjeseci u javnom sukobu u kojemu jedno drugoga optužuju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Borut Pahor

,

slovenska vlada

,

Katarina Kresal

,

liberalni demokrati

Liberalni demokrati (LDS), jedna od četiriju stranaka u vladi slovenskog premijera Boruta Pahora zaprijetila je odlaskom iz vladajuće koalicije nakon sastanka vodstva stranke završenog u noći na srijedu.

"Stranka će napustiti vladu bez daljnje rasprave ako premijer do ponedjeljka ne ispuni naše zahtjeve", izjavila je predsjednica liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal, nakon maratonskog zasjedanja vodstva stranke posvećenog stanju u vladajućoj koaliciji.

Kao glavni uvjet za svoj ostanak u vladi LDS zahtijeva da premijer Pahor javno objavi sadržaj razgovora koji je imao s ministrom pravosuđa Alešom Zalarom, članom LDS-a, te glavom državnom odvjetnicom Barbarom Brezigar.

Ministar pravosuđa i državna odvjetnica već su više mjeseci u javnom sukobu u kojemu jedno drugoga optužuju za pritiske i kršenje zakona. Zalar je zahtijevao smjenjivanje državne odvjetnice, no Pahor je prošlog tjedna nakon sjednice vlade izjavio da ga ministar pravosuđa "nije uspio uvjeriti" kako je ta smjena potrebna, te po ocjenama LDS-a tako diskreditirao ministra u svojoj vladi. Stranka stoga traži objavu razgovora Zalara, Pahora i Brezigarove, kako bi javnost mogla sama procijeniti vjerodostojnost ministra Zalara.

Liberalni demokrati također zahtijevaju da se nastavi postupak utvrđivanja odgovornosti za kršenje zakona i ustavnosti na državnom odvjetništvu, što ministar pravosuđa Aleš Zalar pripisuje glavnoj državnoj odvjetnici i zahtijeva njen odlazak s tog mjesta.

Slovenski mediji takav Pahorov stav tumače njegovom bojazni da bi kadrovskom promjenom na vrhu tužiteljstva mogao izazvati opoziciju. Brezigar se smatra politički bliskom oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Janša je već ranije najavio da bi mogao pozvati na demonstracije u slučaju da se smjena Brezigarove nađe na dnevnom redu parlamenta.

Barbara Brezigar kandidirala se kao nezavisna kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2002. godine, uz potporu stranaka desnog centra, a mediji joj pripisuju navodni zastoj u istrazi afere Patria u kojoj se nekadašnji premijer Janša sumnjičio za dobivanje nezakonitih provizija od finske kompanije koja je u vrijeme njegove vlade dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 11:21:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh