« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZA SIGURNOST DJECE

Leuthard: Napravimo "crnu listu" pedofila

Važno je da pedofili, bili oni svećenici, učitelji ili ako na bilo koji način rade s djecom, ne mogu doći u dodir s njima, objašnjava švicarska predsjednica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Crkva

,

Švicarska

,

pedofili

,

Doris Leuthard

Crna lista svećenika pedofila trebala bi se sastaviti kako bi ih se spriječilo da dođu u dodir s djecom, predložila je švicarska predsjednica Doris Leuthard u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici švicarskog lista Le Matin Dimanche.

"Važno je da pedofili, bili oni svećenici, učitelji ili ako na bilo koji način rade s djecom, ne mogu doći u dodir s njima. Vođenje centraliziranog upisnika kakvi već postoje za učitelje, trebao bi se razmotriti i za svećenike pedofile", istaknula je.

Leuthard je također naglasila kako je "važno osnovati prihvatilišta za žrtve". "Slučajevi se moraju riješavati odlučno, kazala je. Tu Crkva mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Nije važno jesu li počinitelji laici ili duhovna lica. Svi su podložni švicarskom kaznenom zakonu, bez iznimke".

Prijedlog o registru svećenika pedofila dolazi u času kada je istaknuti član švicarske biskupske konferencije nedavno predložio Svetoj Stolici da sastavi popis s imenima katoličkih svećenika koje se sumnjiči za spolno zlostavljanje.

Martin Werlen, prior benediktinske opatije Einsiedeln u švicarskom njemačkom kantonu, misli da bi uvid u taj popis mogli imati biskupi "diljem svijeta" u času imenovanja. Švicarska Crkva je objavila da istražuje najmanje devet "ozbiljnih" slučajeva navodnog spolnog zlostavljanja koje se dogodilo zadnjih godina. (hina/metro-portal)

28.03.2010. 17:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh