« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec
OSVRT

Lepršavi koloristički ciklus Mladena Žunjića

Slike u najnovijem ciklusu ponajprije su znatno opuštenije od ranijih slika, one jednostavno lako i dobro dišu s plućima različitih boja, energija je tek ponešto nazočna

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Slikar Mladen Žunjić suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor respektabilnog opusa ulja i akrila velikih formata u kojem se ističe žestoki kolor i ciklusi preplavljeni snažnim energetskim nabojima.

I danas je neumorni istraživač aktivan u atelijeru.

Ne odričući se velikog formata, danas slika na platnu 120 x 100 cm, u akrilu, izrazito koloristički, stvarajući apstraktne kompozicije, živahnih i nezaustavljivih oblika različitog izgleda, od ovala do mrlja, od pravaca do nakupina prekrivajućih boja.

Slike u najnovijem ciklusu ponajprije su znatno opuštenije od ranijih slika, one jednostavno lako i dobro dišu s plućima različitih boja, energija je tek ponešto nazočna.

Pred nama je svijet koji lebdi, levitira u prostoru, držeći se na okupu, poput jata ptica, u laganom, tek vidljivom gibanju, svijet nebeske svjetline.

Nove slike odaju dojam povezanosti s urbanističkim planovima, široke površine dodiruju se i šire u prostor. Poneke skupine motiva sliče tajanstvenim kartama iz davno nestalih zemljopisnih atlasa i sada kada se to najmanje očekuje one su izvirile svoje šarmantne glavice iz ropotarnice povijesti.

Oku ugodne boje smjenjuju se, dodiruju ili udaljuju tvoreći stvarno nestvarni svijet, koji će tek postojati ili smo već zaboravili na njega.

Čini mi se da se slikar oslobodio mnogih elemenata koje je ugrađivao u svoje kompozicije i dobio sjajni, lepršavi koloristički ciklus. Istodobno, valja ukazati kako nema više one dramatičnosti enegetskih gibanja koja su diktirala ritam. Cijeli je volumen oslobođen i prepušten bojama.

Piše: Miroslav Pelikan
18.07.2024. 09:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh