« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
UPS!

Lažno prihvaćanje debljine stvara veću nesigurnost

Na društvenim mrežama, na televiziji i u časopisima ćete još uvijek mahom vidjeti "samo savršenstvo" - koje, naravno, nema veze s istinom...

Svi moramo biti savršeni?
Svi moramo biti savršeni? (Arhiva)
Više o

debljina

,

prihvaćanje

,

lažno prihvaćanje

Znate kako izgledaju naše društvene mreže? Prepune su divnih ljudi, svaka ženska osoba na društvenim mrežama je zapanjujuće lijepa.

Savršenih proporcija, tijela u obliku pješčanog sata, prčastog nosića, velikih očiju, uvijek dotjeranih s dugom, svilenom kosom.

Iako mladi diljem svijeta znaju da je većina fotografija takvih djevojaka (i muškaraca) varka, da je riječ o tisuću i jednom filteru, algoritmima i pozi koju "model" zauzme, i dalje stvaraju veliku nesigurnost u očima onih koji tek odrastaju i koji se smatraju manje vrijednima. 

Činjenica da "dotična u stvarnosti ne izgleda tako" svima je jasna, ali ne pomaže. I dalje mlade djevojke žele izgledati baš poput nje - savršeno.

Jedno je, smatraju stručnjaci, uspoređivati se s onom jednom najljepšom curom u školi, a drugo je kad upalite mobitel i svaka je baš to - najljepša cura u školi.  

>> Tinejdžerke i društvene mreže - put u depresiju >>

Na društvenim mrežama često možemo vidjeti da baš te, savršene, djevojke prihvaćaju žene svih veličina i proporcija, dižu svijest o tome kako je odlično imati 30 kila viška dok mućkaju niskokalorični smoothie, piše Vox.

Ta "tjelesna pozitivnost" je možda jedna od najvećih laži modernog stoljeća. Naš svijet je, uz sav trud, neprijateljski raspoložen prema debljim ljudima. 

Problem je u tome što se ti bitni razgovori za dizanje svijesti uglavnom odvijaju na društvenim mrežama, platformama koje su se u prošlosti pokazale neozbiljnim za dubokoumne teme.

>> Kako društvene mreže ugrožavaju veze >>

Problem je inzistiranje na tome da jedino što debele ljude deblja jest njihov vlastiti nedostatak volje, kada je 60 godina medicinskih istraživanja pokazalo da prehrana gotovo kategorički ne djeluje kod mnogih.

Od početka pandemije mnogi su nakupili kilograme, a tome rijetko tko govori. Nije problem debljina o kojoj svi pričaju - bilo bi bolje obratiti pozornost na tjeskobu i depresiju sveprisutniju u ovim teškim vremenima.

>> Društvene mreže nisu prava stvar >>

Iako ćete vidjeti pregršt sadržaja na društvenim mrežama koji ohrabruju "deblja" tijela, "thick" žene i prihvaćaju svaki postotak masti na tijelu, još uvijek ćete češće vidjeti ono "fitness savršenstvo".

23.05.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.05.2021. 18:31
    treba imati regulu u prehrani
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh