« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
EHHH...

Dezinfekcijska sredstva mogu biti problem

Od početka pandemije koronavirusa građanima se savjetuje da koriste dezinfekcijska sredstva kako bi održavali higijenu ruku i smanjili šansu za zarazu koronavirusom

Dezinficijensi mogu biti problematična
Dezinficijensi mogu biti problematična (Arhiva)
Više o

dezinfekcija

Međutim, nekoliko dezinfekcijskih sredstava je opozvano zbog prisutnosti tvari koje mogu biti opasne za ljude.

Neki od tih proizvoda sadržavali su i metanol koji može biti toksičan za ljude. Metanol može izazvati bezbroj teških simptoma kada se apsorbira kroz kožu. Neke od neugodnijih komplikacija mogu uključivati trajno sljepilo, napadaje i povraćanje.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) tijekom 2020. godine upozorila je na niz sredstava za dezinfekciju ruku zbog prisutnosti metanola i savjetovala građanima da te proizvode ne koriste.

>> Najčešće greške kod dezinfekcije >>

FDA u novoj objavi navodi da je meksička tvrtka Dibar Nutricional S. de R.L. De C.V. dobrovoljno opozvala svoje bočice za dezinfekciju ruku Dibar Labs. Tvrtka je opozvala još dva svoja proizvoda, ProtectoRx Sanitizer i Advance Hand Sanitizer. Svi navedeni proizvodi opozvani su jer sadrže metanol, prenosi BGR.

"Znatno izlaganje metanolu može rezultirati mučninom, povraćanjem, glavoboljom, zamagljenim vidom, trajnom sljepoćom, napadajima, komom, trajnim oštećenjem živčanog sustava ili smrću", navodi FDA u svojoj objavi.

>> Dezinfekcija doma u doba korone >>

Također navode da su mala djeca i adolescenti više izloženi riziku te da tvrtka do sada još nije zaprimila nijednu prijavu nuspojava povezanih s ovim opozivom.

23.05.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh