« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
panika u svemiru

Lažna uzbuna izazvala kašnjenje izlaska astronauta u svemir

Alarm se oglasio oko 5 sati po srednjoeuropskom vremenu dok je posada Atlantisa spavala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NASA

,

astronauti

,

Atlantis

,

lažna uzbuna

Lažna uzbuna uređaja za pritisak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) izazvala je jednosatno kašnjenje početka drugog izlaska u svemir dvojice astronauta američkog svemirskog broda Atlantis od ukupno tri predviđena izlaska tijekom 11-dnevne misije.

Mike Foreman i Randy Bresnik su izašli iz prostorije za dekompresiju s više od jednog sata zakašnjenja, potvrdio je komentator NASA-ine televizije koja izravno prenosi zbivanja.

Lažna uzbuna se oglasila oko 5 sati po srednjoeuropskom vremenu dok je posada Atlantisa spavala. Uzbuna se ponovila i na ruskom mini modulu Poisk, koji je spojen na ISS 12. studenoga. Uzbuna je automatski izazvala zatvaranje sustava ventilacije ISS i pokrenuta je uzbuna dva signalizatora dima. Kontrolni centar u Hustonu je brzo otkrio da se radi o lažnoj uzbuni.

Uzbuna je ipak pokrenula uobičajeni postupak, evakuciju astronauta koji su spavali u sobi za dekompresiju u sklopu pripreme izlaska u svemir. Incident je za 30 minuta skratio izlazak u orbitu, i sada treba trajati šest sati, precizira NASA u priopćenju objavljenom na internetu.

Astronauti su postavili dvije antene na europski laboratorij Columbus i obavili niz drugih zadataka predviđenih za ovaj izlazak. Randy Bresnik koji izlazi prvi puta u orbitu, očekuje i vijesti o rođenju djeteta, jer mu žena svakog časa treba roditi djevojčicu. On će biti drugi astronaut koji će u svemiru postati otac. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 22:04:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh