« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
umjetnici u vatikanu

Benedikt XVI: vjera hrani i uzdiže umjetnost

Crkva susretom s predstavnicima svih umjetnosti nastoji obnoviti poljuljano prijateljstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Benedikt XVI

,

Crkva

,

Andrea Bocelli

,

claudio magris

,

mario botta

Papa Benedikt XVI. primio je u subotu u Sikstinskoj kapeli 260 umjetnika, uglavnom talijanskih, kojima je zajamčio da "vjera neće nimalo umanjiti njihov talent".

"Tim susretom želim izraziti i obnovit prijateljstvo crkve prema svijetu umjetnosti. To prijateljstvo treba stalno podržavati, prilagođavati se novim vremenima i voditi računa o društveno-kulturnim promjenama", rekao je Papa svojim gostima. Bili su zastupljeni predstavnici svih umjetnosti: redatelji Peter Greenway i braća Taviani, književnik Claudio Magris, arhitekt Mario Botta i glazbenik Andrea Bocelli.

"Vjera ne oduzima ništa od vašeg talenta, vaše umjetnosti, već ih upravo uzdiže i hrani", rekao je Benedikt XVI.

U svom vrlo učenom govoru papa je citirao Dostojevskog, Georgesa Braquea i Simone Weil. Vatikanist i novinar Mario Politi je rekao da Papu muči činjenica da je Europa bila kolijevka i stup državnog kršćanstva, a danas je svjetovna te drži da je Italija posljednji zaklon. Gosti su ovacijama pozdravili Papin govor.

Redatelj Marco Bellocchio jedan je od onih koji se nisu odazvali poziv. Objasnio je da je isprva mislio ići, ali nije želi odobravati Papi jer drži da pobačaj nije ubojstvo, da raspelu nije mjesto u školama i uvjeren je da je zabrana prezervativa u Africi zločin.

U pismu koje je 1999. Ivan Pavao II. uputio umjetnicima, naglasio je da crkvi treba umjetnost. Ali u govoru Benedikta XVI. nedostajao je samokritični aspekt crkve, ocijenio je Marco Politi. On drži da se problem odnosa crkve i umjetnika ne može riješiti organiziranjem jednog sastanka. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 23:40:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh