Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2009. 22:04:27
panika u svemiru

Lažna uzbuna izazvala kašnjenje izlaska astronauta u svemir

Alarm se oglasio oko 5 sati po srednjoeuropskom vremenu dok je posada Atlantisa spavala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Lažna uzbuna uređaja za pritisak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) izazvala je jednosatno kašnjenje početka drugog izlaska u svemir dvojice astronauta američkog svemirskog broda Atlantis od ukupno tri predviđena izlaska tijekom 11-dnevne misije.

Mike Foreman i Randy Bresnik su izašli iz prostorije za dekompresiju s više od jednog sata zakašnjenja, potvrdio je komentator NASA-ine televizije koja izravno prenosi zbivanja.

Lažna uzbuna se oglasila oko 5 sati po srednjoeuropskom vremenu dok je posada Atlantisa spavala. Uzbuna se ponovila i na ruskom mini modulu Poisk, koji je spojen na ISS 12. studenoga. Uzbuna je automatski izazvala zatvaranje sustava ventilacije ISS i pokrenuta je uzbuna dva signalizatora dima. Kontrolni centar u Hustonu je brzo otkrio da se radi o lažnoj uzbuni.

Uzbuna je ipak pokrenula uobičajeni postupak, evakuciju astronauta koji su spavali u sobi za dekompresiju u sklopu pripreme izlaska u svemir. Incident je za 30 minuta skratio izlazak u orbitu, i sada treba trajati šest sati, precizira NASA u priopćenju objavljenom na internetu.

Astronauti su postavili dvije antene na europski laboratorij Columbus i obavili niz drugih zadataka predviđenih za ovaj izlazak. Randy Bresnik koji izlazi prvi puta u orbitu, očekuje i vijesti o rođenju djeteta, jer mu žena svakog časa treba roditi djevojčicu. On će biti drugi astronaut koji će u svemiru postati otac. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 22:04:27
http://metro-portal.hr/lazna-uzbuna-izazvala-kasnjenje-izlaska-astronauta-u-svemir/26985/