« Žene
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Je li zaista tako?

Lažete li sami sebi o vašoj vezi?

Dok smo bili mali, svi smo htjeli 'djevojku' ili 'dečka', jer ta je osoba bila utjelovljenje bliskosti i idealnog života. No...

Kakva je zapravo vaša veza?
Kakva je zapravo vaša veza? (Shutterstock)
Više o

ovisnost

,

veze

,

laži

Toliko želimo tu bliskost i romantiku, toliko želimo vezu, da smo o njoj postali ovisni. Ostajemo u vezi iako je ona loša, samo zato da ne bismo bili sami.

Zašto si lažemo?

Možda su nas tako učili od malena, vrijedni smo jedino ako uspijemo privuči romantičnog partnera. Možda osjećamo društveni pritisak koji na vezu gleda kao na 'uspjeh' bez kojega se ne možemo razvijati u profesionalnom smislu. Ili možda žudimo za društvom, bojimo se osjećati kao 'propali slučajevi' ili smo toliko puta bili u vezi da više ni ne znamo kako je to biti sam.

Živimo u strahu od samoće i koječega drugoga čega smo se naučili bojati. No istina je da su svi ti strahovi neutemeljeni. Ostati u lošoj vezi nikada se neće smatrati uspjehom. Otići iz nje je pametan i praktičan potez koji nam može uštedjeti godine gubitka vremena. Mogli smo u to vrijeme biti sretni s nekim drugim.

Kako, onda, možemo znati je li vrijeme da krenemo dalje?

Nudimo 5 pitanja koje nam otkrivaju lažemo li si o našoj vezi

Nije lako shvatiti da sami sebe zavaravamo onda kad smo mi ti koji lažemo drugima. Zato je najbolji način da preispitamo svoja uvjerenja taj da si u intimi svojih misli postavimo nekoliko pitanja. Ako na barem tri od sljedećih pet pitanja možete odgovoriti pozitivno, vrijeme je da se zapitate pokušavate li održati na životu vezu koja nema budućnosti.

1. Pokušavate li iznova sami sebe nagovoriti da njegove/njezine mane nisu tako strašne?

Razmišlja samo o sebi? Ovisan/sna je o vašoj pažnji? Uvijek ste zadnji na redu? Ako većinu vremena razmišljate samo o njegovim/njezinim negativnim stranama, možda se radi o za vas nespremostivim problemima. Zašto biste svoje potrebe stavljali na drugo mjesto? Nije li poanta vaše veze da i vi budete sretni?

2. Gaje li vaši najbolji prijatelji često različite sumnje o vašem partneru?

Kad se radi o romantičnim savjetima, ne treba slušati upute baš svakog prijatelja, ali ako su vama najbliže osobe od povjerenja konstantno zabrinute o vašem partneru, možda je dobro upitati se zašto.

3. Blokirate li ponekad namjerno misli o budućnosti s vašim partnerom jer vam one uzrokuju stres?

Ako razmišljanje o nečemu uporno pokušavamo potisnuti, to je obično znak da bismo na tu temu zaista trebali obratiti pažnju.

4. Morate li se često podsjećati na ono što je dobro u vašoj vezi s tom osobom?

Ako instinktivno ne znate što je dobro u vašoj vezi ili ako se mučite zaključiti što vas kao par povezuje, to nikada nije dobar znak da se radi o uspješnom odnosu.

5. Podnosite li teško vaše svađe, razgovore o budućnosti ili provođenje dulje količine vremena s tom osobom?

Uspješna veza zahtijeva trud, ali to ne znači da se na svakom koraku moramo rastrgati. Ako se uspijete porječkati i oko najmanje sitnice, morate se zapitati koji je tome razlog i je li te probleme vrijedno rješavati ako zalaze tako duboko.

Prvi i najteži korak uvijek je sebi priznati da nešto ne štima. Morate biti dovoljno hrabri kako biste vratili život na pravi put, makar to značilo da ćete neko vrijeme provesti sami. Zapamtite: vrijeme je nešto najvrednije što nam je pruženo. Što ga manje provodimo s krivom osobom, to ga više imamo za pokloniti onoj pravoj.

26.07.2017. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh