« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
domišljati japanci

Solarna svemirska stanica će zamijeniti fosilna goriva

Japaci će izdvojiti čak 21 milijardu dolara za solarnu svemirsku stanicu koja će moći napajati 294.000 domova električnom energijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (inhabitat.com)
Više o

Japan

,

alternativni izvori energije

,

Mitsubushi

,

solarna svemirska stanica

Velike japanske tvrtke poput Mitsubushija, IHi Corp. i još 14 drugih ujedinit će se u sljedećih trideset godina i sagraditi i lansirati generator solarne energije u svemir. Iz tog generatora će se bežično slati energija na Zemlju.

Na početku, u prvih četiri godine projekta razvijat će se tehnologija koja će omogućiti slanja struje bez žica, u obliku mikrovalova.

„Zvuči kao znanstvena fantastika, no proizvodnja električne energije u svemiru mogla bi biti dobra alternativa kad jednom fosilna goriva nestanu", izjavio je direktor Instituta za energetsku ekonomiku Kensuke Kanekiyo.

Tehnologija koju Japan razvija će imati četiri kvadratna kilometra solarnih ploča, što je dostatno za jednu gigavatnu solarnu stanicu, što je dovoljno za napajanje 294 000 japanskih domova. Jedno od prednosti što će se nalaziti u svemiru jest da stanica neće ovisiti o vremenskim uvjetima.

Jedan od problema čitavog projekta jest da će Japanci morati naći načina za jeftin transport solarnih panela u svemir, jer u protivnom projekt neće biti isplativ. Kako bi na čitav projekt potrošili „samo" 21 milijardu dolara, troškova transporta će morati smanjiti sto puta.

Čitav taj projekt bi trebao započeti 2015. Godine, kada bi japanska svemirska agencija trebala lansirati satelit sa solarnim pločama, i na njemu testirati slanje energije na Zemlju.

03.09.2009. 14:54:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh