« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
SAVJETI

Lakše s proteinskim shakeovima

Previše BCAA aminokiselina u tijelu ometa kvalitetu sna i može skratiti život. BCAA aminokiseline najvećim dijelom unosimo u organizam kroz proteinske shakeove

Pripazite malo...
Pripazite malo... (Arhiva)
Više o

debljanje

,

proteinski napitak

Studija provedena na Sveučilištu Sydney pokazala je da previše aminokiselina BCAA, koje su zadužene za izgradnju mišića i zbog toga omiljene kod bodybuildera i sportskih rekreativaca, u pretjeranoj količini štete organizmu i imaju sasvim suprotan učinak - pospješuju nakupljanje kilograma.

No, to nije najveći problem. Previše BCAA aminokiselina u tijelu ometa kvalitetu sna i može skratiti život. BCAA aminokiseline najvećim dijelom unosimo u organizam kroz proteinske shakeove. 

Do ovog saznanja znastvenici su došli provodeći eksperiment na laboratorijskim miševima. Podijelili su ih u nekoliko skupina i svakoj skupini davali različitu količinu BCAA aminokiselina - jedna je primala dvostruku, druga normalnu, treća pola od normalne doze, a četvrta petinu doze. Zaključili su da su miševi kojima je davana dvostruka doza dobili na kilaži i kraće živjeli, od ostalih skupina promatranih miševa.

"Prekomjerni unos BCAA aminokiselina rezultirao je smanjenjem serotonina kod miševa koji su primali dvostruku dozu spomenutih aminokiselina, što je dovelo do prejedanja, pretilosti i prerane smrti", objašnjava voditelj studije Setphen Simpson.

Znanstvenici savjetuju da se kod unosa proteina ne oslanjamo samo na shakeove. Štoviše, da smanjimo konzumaciju istih, a proteine u organizam unesemo kroz crveno meso, piletinu, jaja, ribu i mliječne proizvode. Vegetarijanci bi trebali jesti više mahunarki, leće, orašastih plodova i soje, ako žele unijeti više proteina u organizam.

"Vrlo je važno iz kojih izvora crpimo proteine, kako bismo se opskrbili svim aminokiselinama i osigurali izbalansiranu prehranu, bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima", objašnjava nutricionistkinja sa Sveučilišta Sydney, dr. Rosilene Ribeiro. 

03.05.2019. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.05.2019. 09:51
    samo ih pijem 1 put tjedno ali svaki dan ni to nije zdravo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh