« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana
SAN

Lagano utonite u san... na danski način ;)

hladno vrijeme i smanjena izloženost prirodnom svjetlu mogu utjecati na cirkadijalni ritam, potičući oslobađanje melatonina, hormona koji regulira cikluse spavanja i budnosti

Lijepo se ušuškajte i - zzzzzz
Lijepo se ušuškajte i - zzzzzz (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

hygge

Hygge, danski način života i uživanja stvara ugodno okruženje za spavanje održavajući spavaću sobu hladnom, a krevet toplim. Ideja je uživati u kontrastu između hladne sobe i topline kreveta, piše Mirror.

Kada je suočeno s hladnim vremenom, tijelo se uključuje u termoregulaciju, proces koji uključuje redistribuciju protoka krvi kako bi se održala unutarnja temperatura.

Dolazi do periferne vazokonstrikcije, odnosno sužavanja krvnih žila u ekstremitetima, kako bi tijelo očuvalo toplinu, što zauzvrat može dovesti do smanjenje ukupne razine energije.

Štoviše, hladno vrijeme i smanjena izloženost prirodnom svjetlu mogu utjecati na cirkadijalni ritam, potičući oslobađanje melatonina, hormona koji regulira cikluse spavanja i budnosti.

Tijelo također može potrošiti više energije za stvaranje i održavanje topline u hladnijim uvjetima, pridonoseći povećanom umoru.

Dakle, vjerovali ili ne, ako je hladnije - to je bolje ;)

02.02.2024. 19:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh