« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TRZAJ ZGLOBA

Kymera Wand - daljinski upravljač u tijelu čarobnog štapića

VIDEO: Trzajem zgloba na određeni način možete regulirati glasnoću televizora, mijenjati programe, paliti i gasiti svjetlo, micati zastore i tako dalje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Kymera-Wand.com)
Više o

Harry Potter

,

čarobni štapić

,

televizor

,

žene faceebook

,

Lee Child

,

61 sat

Utjecaj knjiga, filmova i igrica o mladom čarobnjaku Harryju Potteru lagano se počeo zavlačiti i u sfere sofisticirane tehnologije. Potter se svojim čarobnim štapićem bori protiv sila zla, a vi biste pak u skoroj budućnosti tim istim predmetom mogli mijenjati programe i glasnoću na televizoru. O čemu se zapravo radi? Dragon's Den je popularni poduzetnički reality show koji se prikazuje na BBC2. U njemu pet sudaca (Dragons), točnije bogatih potencijalnih investitora osjenjuje projekte sudionika koji imaju originalne ideje, ali nemaju sredstva da ih provedu u djelo. Sudionici prije predstavljanja ideje govore koliko bi novca htjeli dobiti od investitora; po pravilima, ako ne uspiju izvući barem tu svotu koju su naveli, neće dobiti ništa. S druge strane, investitori, ako odluče da je ideja prihvatljiva, pristaju je financirati s tim da dobivaju udio u projektu.

Upravo su u toj poslovnoj borbi poduzetnici Chris Barnardo i Richard Blakesley vidjeli svoju šansu. Oni su pristali na ponudu od 200,000 funti za svoj 'čarobni štapić' Kymera Wand koju im je pružio jedan od Dragonsa Duncan Bannatyne. Kymera vam omoguće da uz 13 poteza mijenjate kanale, smanjite ili povećate glasnoći pa čak i da zaustavite DVD player. Barbardo je ostao šokiran kad su sva petorica Dragonsa odlučila uložiti u projekt. Ukupno su im ponudili oko 900,000 funti, ali Barbardo i Blakesley su odlučili prihvatiti najveću pojedinačnu ponudu od 200,000 funti.

Oba poduzetnika nisu mogla vjerovati da se ideja njihov proizvod toliko dopala svima. Obzirom da su Dragonsi sve odreda ozbiljni poslovni ljudi to samo potvrđuje da čarobni daljinski upravljač ima kvalitetu i potencijal za velik uspjeh na tržištu.

Kymera košta 49.95 funti. Njome možete kontrolirati televizore, hi-fi sustave, DVD playere, laptope pa čak i svjetla i pokretne zavjese i zastore. Kymera se temelji na tehnologiji Nintendova Wii-a. Taj štapić može 'naučiti' do 13 infracrvenih kodova iz postojećih daljinskih upravljača i za svakoga od njih je potrebno napraviti određeni pokret. Na primjer, za pojačavanje televizora korisnik će morati napraviti kružni pokret Kymerom. Brzim trzajem zgloba mijenjat će programe. U štapić se stavljaju AAA baterije, a minutu nakon korištenja prelazi u stand by način rada sa zanemarivom potrošnjom energije. U njemu se nalazi sitno zrno od silicija koje detektira u kakvom je položaju štapić. Kymera koristi akcelerometar (3-axis) radi detekcije pokreta, slično kao i mobiteli koji mogu fotografirati na kojima prikaz ostaje uspravan iako okrećete mobitel. Chris i Richar su od jeseni prošle godine prodali oko 20,000 tih štapića; danas ih možete kupiti u 41 zemlji. Uz suradnju s Duncanom Bannatyneom očekuju da će 2011. zaraditi preko 2 milijuna funti.

25.08.2010. 10:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh