« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
simbol dobre sreće

Kukasti križevi na zidovima sudnice u Idahou

Svastike u zgradi jednog američkog suda neće biti uklonjene tijekom renoviranja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

kukasti križ

,

svastika u sudnici

,

svastika simbol sreće

Keramičke pločice s crvenim kukastim križevima, postavljene u početku 20-ih godina prošlog stoljeća u zgradu suda u Bonnevilleu u američkoj saveznoj državi Idahu, neće biti uklonjene u radovima na obnovi zgrade, rekli su dužnosnici.

Kukasti križevi, odnosno svastike, dio su mnogo većega geometrijskog uzorka malih crvenih, bijelih i crnih pločica postavljenih 1921., mnogo prije uspona nacista u Njemačkoj 30-ih godina, objavio je list Post Register u prilogu objavljenu u četvrtak.

"Kad nešto izvadite iz povijesnog konteksta, možete tvrditi da je to loše", rekla je mjesna povjesničarka Julie Brown. "Ali u to vrijeme to nije bilo negativno", ustvrdila je.

Lokalni dužnosnik Dave Radford je rekao da je Nacionalni registar povijesnih mjesta prije sedam godina okružnim vlastima kazao da se zgrada suda mora očuvati u što izvornijem obliku, kako bi ostala na popisu povijesnih dobara.

Povjerenici su odlučili ne dirati plolčice, već ih prebojiti iako se na prometnijim mjestima boja katkada oguli, rekao je.

Svastika je bila simbol dobre sreće još u bizantsko i ranokršćansko doba u Europi, kod Maja i Navajo Indijanaca u Americi te kod hindusa i budista u Aziji, kako navodi Encyclopedia Britannica.

Izvor: Hina

03.09.2009. 22:29:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh