« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
oživljena prošlost

Festival renesanse u Koprivnici

Manifestacija koja počinje 5. rujna najveći je spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe

(Getty Images)
Više o

Renesansni festival u Koprivnici

,

renesansna utvrda u Koprivnici

Renesansni festival na koprivničkim bedemima od 5. do 9. rujna predočit će vam kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice.

Većina sadržaja na festivalu bit će vezana uz 16. st. kada su i nastale renesanse utvrde.

Ova turističko- povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim činjenicama.

Na festivalu sudjeluje oko 500 originalno kostimiranih sudionika koji utjelovljuju koprivničke vitezove, srednjovjekovne obrtnike, krčmare, dame, kmetove, zabavljače, gutače vatre i mnoge druge.

Prostor bedema prekriven je šatorima, logorima, opsadnim spravama i kulama. Mnogi sudionici ostaju u svojim logorima i noću, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji.

Osim u  prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe i plesa posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima s kraja Srednjeg vijeka.

Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari.

Dvodnevnu manifestaciju svake godine posjeti na desetke tisuća posjetitelja, a trend je veći iz godine u godinu.

Festival počinje sutra u 11:00 sati u središtu grada od kuda kreće povorka vitezova prema renesansnim bedemima.

04.09.2009. 09:23:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh