« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Peglanje i sauganje

Kućanski poslovi smanjuju rizik od raka dojke

Žene koje ostanu fizički aktivne i nakon menopauze, imaju 17 posto manje šanse da razviju tu bolest, otkriva nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

rak dojke

,

kućanski poslovi

,

prevencija

,

fizička aktivnost

Ali neće svaki tip tjelovježbe pomoći smanjenju rizika. Znanstvenici stoga preporučuju umjereno do aktivno izvođenje kućanski poslova, radova u vrtu te pješačenja. Tenis, vožnja biciklom, aerobik i džogiranje također pomažu, no navode kako te fizičke aktivnosti moraju biti intenzivne, jer od laganog izvođenja nema koristi.

I prijašnja istraživanja otkrila su koristi fizičke aktivnosti kao prevencije od raka dojke, no ovo je prvo koje proučava efektivnost različitih tipova vježbi u odnosu na životnu dob.

Istraživači su zamolili više od 110.000 žena koje su prošle menopauzu da ocijene nivo svoje aktivnosti tijekom života. Pokazalo se da su žene koje su izvodile više od 7 sati dnevno neku vrstu fizičke aktivnosti, umjerenim do intenzivnim tempom, imale manji rizik od razvoja raka dojki od onih koji nisu bile aktivne.

Lagana tjelovježba u kasnijoj dobi ne pomaže, kao ni fizička aktivnost u ranijoj, objavili su znanstvenici. Dr. Tricia Peters s Američkog nacionalnog instituta za rak dodaje kako vježbanje može utjecati na hormone na način da se potiče prevencija od raka dojki. ˝Naša istraživanja mogu pomoći da se ukaže na vezu između fizičke aktivnosti i te opake bolesti.˝

01.10.2009. 14:13:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh