« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Kubu, Haiti i Dominikanu poharala tropska oluja Fay

Prijeti prelaskom u uragan, a u sljedeća 24 sata stiže na Floridu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Florida

,

uragani

,

tropska oluja Fay

Tropska oluja Fay, koja je u ponedjeljak ujutro poharala Kubu i prijeti da preraste u uragan s približavanjem Floridi gdje se očekuje u idućih 24 sata, usmrtila je tijekom vikenda najmanje četiri osobe u dominikanskoj Republici te 40 na Haitiju.

Prosječna brzina vjetra u ponedjeljak ujutro bila je 85 km/sat na području Kube, objavio je Američki nacionalni centar za uragane, sa sjedištem u Miamiju na Floridi.

Na Kubi je Fay pogodila pokrajinu Matanzu i kretala se prema glavnome gradu, La Havani, gdje se očekuju i "lakše poplave", poglavito uz poznatu obalu i šetnicu Malecon.

Više od 15.000 osoba evakuirano je tijekom vikenda na Kubi, objavila je civilna obrana.

U Varaderu, vodećem kubanskom ljetovalištu, 140 kilometara istočno od La Havane, 24.000 turista, od kojih 18.000 stranaca, pozvano je ostati na sigurnom.

Uzbuna je već oglašena na Floridi i oformljena četiri utočišta.

Fay je šesta tropska oluja na Atlantskom oceanu ove godine. U subotu je ponajprije pogodila Dominikansku Republiku, s najmanje četiri žrtve dok je 12.000 osoba moralo biti evakuirano.

U susjednome Haitiju, oluja je usmrtila najmanje 40 osoba, putnika poginulih u autobusu koji je pokušao prijeći nabujalu rijeku Glace na jugozapadu zemlje.

U visokom stupnju pripravnosti zbog tropske oluje Fay su vlasti na otoku Jamajka i na Kajmanskom otočju (sjeverozapad Kariba).

U Meksičkom zaljevu, anglonizozemska naftna kompanija Shell objavila je da je evakuirala nekoliko stotina svojih radnika zaposlenih u Meksičkom zaljevu, no također je istaknula da se redovita proizvodnja nastavlja.

Sezona uragana u tom dijelu Atlantika odvija se od 1. lipnja do 30. studenoga.

U redovitoj sezoni bilježi se 11 oluja od kojih šest prerastaju u uragane, a dva uragana postanu vrlo silovita. No za godinu 2008. klimatolozi predviđaju pojačanu aktivnost sa 17 tropskih oluja, od kojih devet uragana. (HINA)

19.08.2008. 14:05:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh