« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Broj stanovnika Zemlje 2025. veći od 8 milijardi

Broj stanovnika svijeta raste munjevitom brzinom tako da bi već 2025. on mogao prijeći granicu od 8 milijardi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (fotolia)
Više o

broj stanovnika

,

Etiopija

,

planet Zemlja

Ovakvu alarmantnu procjenu dalo je redovito izvješće njemačke Zaklade za stanovništvo svijeta (DSW) objavljeno u utorak.

"Trenutačno na planetu Zemlji živi 6,7 milijardi stanovnika a svake se godine ovaj broj poveća za 80 milijuna", pokazuje statistika DSW-a. Redovito godišnje izvješće o kretanju broja stanovnika pokazuje da se rast stanovništva gotovo u cijelosti odnosi na zemlje u razvoju dok broj stanovnika u Europi opada.

"Već sada 82 posto stanovništva živi u slabo razvijenim i nerazvijenim zemljama a najbrži rast se očekuje na najsiromašnijem kontinentu Africi gdje bi se do sredine ovog stoljeća broj stanovnika mogao udvostručiti sa sadašnjih milijardu na dvije milijarde", stoji u izvješću.

Munjevit rast broja stanovnika će, kako kaže direktorica DSW-a Renate Bahr, sa sobom donijeti i probleme s osnovnom opskrbom građana.

"U Etiopiji je već sada svaki drugi stanovnik pogođen glađu i nedostatkom pitke vode a broj stanovnika ove zemlje će se do 2050. udvostručiti", upozorava Bahr. Ona je ukazala na to da je potrebno uložiti više napora u kampanjama za upoznavanje stanovništva s planiranjem broja članova obitelji.

Prvoklasni je skandal da u Africi svega dvije od deset udanih žena imaju pristup sredstvima za kontracepciju

"Prvoklasni je skandal da u Africi svega dvije od deset udanih žena imaju pristup sredstvima za kontracepciju", smatra Bahr.

DSW je nezavisna i privatnim donacijama financirana organizacija za pomoć zemljama u razvoju sa sjedištem u Hannoveru te s uredima u Bruxelessu te diljem Afrike.

19.08.2008. 20:01:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh