« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
UOČI PAPINA DOLASKA

Kubanske Dame u bijelom ipak puštene na slobodu

"Dame u bijelom", najaktivnija oporbena skupina na Kubi, uhićene su u nedjelju dok su u povorci prolazile 5. avenijom u četvrti Miramaru, glavnoj prometnici na zapadu Havane

Fotografija vijesti
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Fidel Castro

,

Kuba

,

Dame u bijelom

Pripadnice kubanske disidentske skupine „Dame u bijelom", uhićene ove nedjelje uoči dolaska Pape na Kubu, danas su ipak puštene na slobodu, prenosi Hina.

Voditeljica te skupine žena i rođaka političkih zatočenika, Berta Soler i "gotovo sve" aktivistkinje uhićene u nedjelju puštene su i sada su kod svoje kuće, rekla je Magaly Norvis Otero Suarez, jedna od "Dama u bijelom".

Aktivistkinja je rekla da je policija neke žene "odvela" kući u unutrašnjosti otoka i da ne zna jesu li se zapravo vratile svojim obiteljima.

"Dame u bijelom", najaktivnija oporbena skupina na Kubi, uhićene su u nedjelju dok su u povorci prolazile 5. avenijom u četvrti Miramaru, glavnoj prometnici na zapadu Havane, po izlasku iz crkve svete Rite, gdje se okupljaju nedjeljom.

Uhićene su pošto su skrenule s uobičajene rute u blizini crkve.

Druge aktivistkinje, među kojima i Berta Soler, uhićene su na izlazu iz kuće, dok su se spremale poći u crkvu, rekla je jedna od njih, Odalys Sanabria.

Među uhićenima su bila i trojica muškaraca, među njima i muž Berte Soler, Angel Moya.

Katolička crkva je ovih tjedana upozorila na mogućnost političkih prosvjeda uoči dolaska pape Benedikta XVI. koji će boraviti na Kubi od 26. do 28. ožujka.

Kako je objavila Sveta Stolica, Papa nije planirao sastati se političkim neistomišljenicima režima tijekom svog pohoda Kubi.

19.03.2012. 19:21:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh