« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
LJUDSKA PRAVA

Kuba drži najmanje političkih zatvorenika od 1959.

Na Kubi se trenutačno nalazi 167 političkih zatvorenika, ali borci za ljudska prava kažu kako to ne znači da se njihovo stanje poboljšalo

Kuba politički zatvorenici
Kuba politički zatvorenici (Shutterstock)
Više o

Kuba

,

politički zatvorenici

,

Molly

,

orangutan

,

Falcon 9

Kuba trenutačno ima 167 političkih zatvorenika, što je najmanje od revolucije 1959. godine, a još prije šest mjeseci mala ih je 201. Objavili su to disidenti uoči posjeta španjolskog ministra vanjskih poslova Kubi, tijekom kojega se očekuje da će potaknuti postupak njihova oslobađanja.

"To je najmanji broj političkih zatvorenika od revolucije, no to ne znači da se stanje ljudskih prava poboljšalo jer je istodobno više kratkotrajnih uhićenja od nekoliko sati ili dana", izjavio je glasnogovornik kubanskog povjerenstva za ljudska prava Elizardo Sanchez.

U svojem izvješću to povjerenstvo, ilegalna organizacija koju vlasti toleriraju, govori o prosječno stotinjak kratkotrajnih uhićenja na mjesec od početka ove godine, ocjenjujući to "metamorfozom represije" na komunističkom otoku.

>> Dio zatvorenika iz Guantanama seli u ruralni Illinois

Od 167 zatočenika popisanih 30. lipnja, "plaćenika" koji rade za Amerikance na Kubi, "Amnesty International" 53 smatra političkim zatvorenicima.

"Velika većina zatvorenika oslobođenih tijekom godine jednostavno je odslužila kaznu", rekao je Sanchez.

>> Kuba dobiva nove privatnike taksiste

Sanchez vjeruje da će biti još oslobađanja zatvorenika "kako bi se smanjila napetost" nakon smrti političkog zatvorenika, 42-godišnjeg Orlanda Zapate od posljedica štrajka glađu krajem veljače.

Od španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa očekuje se da će poduprijeti proces prijevremenih oslobađanja koji bi omogućio prekid štrajka glađu 48-godišnjeg novinara Guillerma Farinasa. U štrajku od 24. veljače, Farinas zahtijeva oslobađanje 10 do 12 bolesnih zatočenika. No, njegovo se zdravlje pogoršalo zadnjih tjedana i može biti u smrtnoj opasnosti, rekao je njegov liječnik u bolnici "Santa Clara". (hina/metro-portal)

05.07.2010. 21:09:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    05.07.2010. 22:23
    nek se amnesti bavi sa više od 7000 političkih zatvorenika u Izraelu :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh