« Svijet
objavljeno prije 14 godina
BLOKADA

SAD nema rješenja za stvaranje vlade u Iraku

Iračani su se nadali da će američki potpredsjednik Joe Biden tijekom svog posjeta ponuditi rješenje, ali to se nije dogodilo

Joe Biden Irak
Joe Biden Irak (Getty Images)
Više o

Nuri al-Maliki

,

Joe Biden

,

irački izbori

,

Iljad Alavi

,

Razy Gogone

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden završio je posjet Iraku ne iznijevši plan koji bi potaknuo iračke čelnike da prevladaju razlike i krenu u sastavljanje vlade četiri mjeseca nakon izbora.

Biden u razgvorima s premijerom Nurijem al-Malikijem, bivšim premijerom Ijadom Alavijem, koji je osvojio najviše glasova na izborima, i ostalima nije iznosio prijedloge što je razočaralo one koji su se nadali da bi njegov posjet mogao pomoći u razrješenju postizborne pat-pozicije.

>> Iračke šijitske stranke odbacuju razlike i stvaraju koaliciju

Na izborima 7. ožujka nitko pojedinačno nije osvojio dovoljan broj glasova što je dovelo do duge političke blokade. Razgovori o koaliciji mogli bi trajati još nekoliko mjeseci što bi Irak izložilo političkom vakumu koji, iako izlazi iz razdoblja sektaškog rata, još s velikim naporima obuzdava pobunu.

Neki sunitski političari su optužili SAD da ne čini dovoljno u podršci Alavijevom bloku, koji obuhvaća i sunite i šijite, da sastavi vladu. Oni se također sumnjičavi da susjedni Iran želi vladu pod vodstvom šijita koja bi nastavila marginalizirati sunite koji su dominirali do pada Sadama Huseina. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 00:01:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.07.2010. 09:54
    pih, kao da je vlada bitna... njima je bitno da mogu i dalje krast naftu i ratovat bez kraja :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh