« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
ZDRAVLJE NA TANJURU

Krumpiri - ultimativna superhrana

Krumpiri imaju više hranjivih tvari, vitamina i minerala nego tradicionalne zdrave namirnice poput, banana, avokada, brokula ili cikle

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

krumpir

,

zdrava hrana

,

superhrana

Da morate nabrojati zdrave namirnice koje su okarakterizirane kao superhrana sigurni smo da bi većina s popisa izostavila krumpir, kao i ne bi kada brojni nutricionisti tvrde kako on potiče debljanje, no to bi bila velika pogreška.

Naime, krumpir je ustvari bolji za organizam nego tradicionalne zdrave namirnice poput, banana, avokada, brokula, cikle i orašastih plodova. Primjerice, krumpirova kora ima pet i pol puta više cjelovitih vlakana nego banana, a sam gomolj ima više vitamina C nego tri avokada.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da konzumiranje krumpira dva puta dnevno pomaže kod snižavanja krvnog tlaka i, suprotno tvrdnjama nutricionista, ne doprinosi nakupljanju suvišnih kilograma.

Nova studija u kojoj je sudjelovalo 876 djece i 948 odraslih pokazala je da ljudi vrlo često ignoriraju krumpir i okreću se skupljoj zdravoj hrani.

"Brokula je dobar izvor folne kiseline, no podaci pokazuju da krumpiri donose više vitamina B9 u organizam, također su bogati važnim mineralima željezom i magnezijem koji su potrebni djeci za normalni razvoj ", rekla je nutricionistica Sigrid Gibson o rezultatima studije.

10.05.2012. 17:21:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh