Kruh naš svagdašnji... i tona soli u njemu
Tek toliko da znate - u usporedbi s vrećicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška kruha obično je slanija i glavni je izvor soli u prosječnoj prehrani.
Kruh je svakodnevna hrana koju jedemo stalno i, zapravo, ne mislimo da je kruh nešto posebno nezdrav, osim ljudi koji imaju problema s glutenom. No, izgleda da to nije baš tako...
Naime, ako ste jutros stepojeli krišku kruha za doručak, vjerujte da ste unijeli više soli u svoj organizam nego da ste pojeli cijelu vrećicu čipsa!
Zvuči ludo? Nije... jer, u usporedbi s vrećicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška kruha obično je slanija i glavni je izvor soli u prosječnoj prehrani. Istraživači iz grupe Action on Salt sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu procijenili su 242 narezana kruha pronađena u britanskim supermarketima. Tri četvrtine njih imalo je jednako ili više soli od paketa čipsa od 25 grama.
Pokretači kampanje iz akcijske skupine žele da vlada uvede obvezne ciljeve smanjenja unosa soli - sustav koji već postoji u drugim zemljama.
Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti. Graham MacGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Sveučilištu Queen Mary i predsjedavajući u Action on Salt, rekao je: 'Smanjenje soli je najisplativija mjera za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti'.
Iako je većina kruhova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosječnog sadržaja soli u kruhu za 6% uklonilo bi 926 tona soli iz prehrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine - što je u rangu s 40 paketa čipsa.
Glasnogovornik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb rekao je: "Hrana s visokim udjelom soli može uzrokovati visoki krvni tlak koji je povezan s moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo poduzeli mjere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udjelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u kruhu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali, potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi smanjivati količinu soli u svojim proizvodima kako bi razine bile što je moguće niže".
Novi komentar