« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
TITOVI ZLOČINI

'Krug za trg' četvrti put prosvjedovao za vraćanje Kazališnog trga

Na Trgu maršala Tita okupilo se oko tisuću prosvjednika koji i dalje traže promjenu njegova imena

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Tito

,

Trg maršala Tita

,

Krug za trg

,

Maja Runje

,

Ante Beljo

,

noć kazališta 2010

Građanska inicijativa za povratak imena Kazališni trg Trgu maršala Tita održala je danas ispred Hrvatskog narodnog kazališta četvrti javni prosvjed budući da Skupština grada Zagreba nije odgovorila na njezin pisani zahtjev za promjenom imena upućen u prosincu prošle godine. Prema policijskoj procjeni skup je okupio oko tisuću prosvjednika.

Koordinatorica "Kruga za trg" Maja Runje istaknula je da je današnji prosvjed, među ostalim, utemeljen i na Deklaraciji Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj kao i Rezoluciji Vijeća Europe. Naglasila je da je pomirba moguća samo uz traženje oprosta za počinjene zločine i uz izraženo kajanje.

Članica Koordinacijskog odbora inicijative Zdravka Bušić kazala je kako je današnji skup sjećanje na one koji su stradali odupirući se zlom Titovom režimu. Krvnici se i danas uzdižu, a o žrtvama se šuti, rekla je Bušić ustvrdivši da je tome razlog što u Hrvatskoj još uvijek postoji bojazan "suočavanja s onima iz kojih Jugoslavija nikad nije izašla". "Ta je interesna skupina ljudi danas vrlo utjecajna, to su oni čiji su roditelji bili partijski rukovoditelji, visoki časnici JNA, milicionari, dužnosnici obavještajnih službi i drugi", ustvrdila je Bušić.

Član Koordinacijskog odbora Ante Beljo istaknuo je kako simboli zla ne smiju biti na hrvatskim trgovima i ulicama, a Tito je jedan od njih, iako nas i danas nastoje uvjeriti da njihova borba za Jugoslaviju nije bila zlo i da su hrvatski komunisti bili antifašisti.

Na skupu su pročitana i svjedočanstva preživjelih stradalnika.

U drugom dijelu prosvjeda prosvjednici su mirno prosvjedovali noseći hrvatske zastave i simbolične ploče s popisom komunističkih stratišta u Zagrebu i okolici i brojem žrtava. Na transparentima je, među ostalim, pisalo: "Tito je naredio i nadgledao pokolje", "Zagreb je okupirala srpska soldateska 8. 5. 1945.", "Komunistički zločini nisu antifašizam" i drugo. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 14:36:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh