« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
UFF

Kravlje mlijeko opasno je za zdravlje?

Prijatelji životinja upozoravaju na sve probleme koje nosi konzumacija kravljeg mlijeka

Izgleda da čaša mlijeka nije i čaša zdravlja
Izgleda da čaša mlijeka nije i čaša zdravlja (Arhiva)
Više o

mlijeko

,

Prijatelji životinja

,

opasnosti

,

kravlje mlijeko

Najnovija afera s Aflatoksinom M1, otrovom koji je već i u malim količinama opasan za ljudsko zdravlje izazivajući akutno trovanje i kancerogene bolesti, a zbog čije prisutnosti je proteklih dana povučeno nekoliko vrsta mlijeka s tržišta, ponovno skreće pozornost na pijenje mlijeka kao naviku opasnu za zdravlje.

Usprkos umirujućim objavama Ministarstva poljoprivrede kako je situacija pod kontrolom, u jednoj čaši mlijeka nalazi se mlijeko od tisuća krava i nemoguće je znati što sve popijemo u jednom obroku. Kravlje mlijeko svojim sastavom nije namijenjeno ljudskoj prehrani, već odrastanju teleta.

Stoga ne iznenađuje da njegova konzumacija može negativno utjecati na zdravlje djece i odraslih. Ne trebamo biti veliki stručnjaci da shvatimo kako je čovjek jedina životinjska vrsta koja pije mlijeko druge životinjske vrste i jedina životinjska vrsta koja pije mlijeko u odrasloj dobi.

Krave u mliječnoj industriji su biološki strojevi koji mogu 'proizvesti' nekoliko desetaka puta više mlijeka od svoje prirodne količine, a posljedice su bolesti kod krava, kao i kod ljudi. Ljudi uzimaju mlijeko od krava deformiranih selektivnim rasplodom, unakrsnim rasplodom i umjetnom oplodnjom.

Mlijeko se uzima i od bolesnih krava, a hrane ih za njih neprirodnom hranom punom kemikalija, često upotpunjenom antibioticima i hormonima. Većina mliječnih proizvoda koje kupujemo sadržava alergene, masti, kolesterol, herbicide, pesticide, dioksine, antibiotike, krv, gnoj kao posljedicu upala vimena, bakterije i viruse.

Usprkos uvriježenom mišljenju, podgrijavanom jakom propagandom mliječne industrije, životinjsko mlijeko i mliječni proizvodi ne samo da nisu neophodni u prehrani djece i odraslih, nego su opasni za zdravlje.

Liječnici i nutricionisti upozoravaju kako se konzumacija kravljega mlijeka i mliječnih proizvoda dovodi u vezu s nizom bolesti kao što su: bolovi, grčevi, proljev i nadutost zbog nepodnošenja mliječnog šećera laktoze; povećana sklonost arteriosklerozi i posljedično kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima; alergijske reakcije na mliječne bjelančevine i na zagađenja unutar mlijeka; povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta raka; zarazne bolesti uzrokovane raznim vrstama bakterija, virusa i drugih mikroorganizama kojima mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti zaraženi; 'bolest kravljeg ludila'; rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljega mlijeka; utjecaj hormona, nataloženih pesticida i ostalog zagađenja; osteoporoza; moguća povezanost raznih vrsta leukemija s kravljim virusom leukemije...

U djetinjstvu također postoji čitav niz stanja koja se vežu uz uporabu kravljega mlijeka: alergije, konstipacija, sideropenična anemija, infekcija uha, začepljenje sinusa i hunjavica, astma, rani početak arteriosklerotičnih promjena na krvnim žilama, juvenilni dijabetes (tip I) od kojeg osobe ostaju doživotno vezane za inzulin, akne, karijes, probavne smetnje (uključujući sindrom iritacije crijeva i Crohnovu bolest), leukemija, zarazne bolesti, pretilost...

Zeleno lisnato i ostalo povrće, tofu, sjemenke, orašasto voće, suhe smokve, sokovi i ostali napitci kojima je dodan kalcij odlični su biljni izvori kalcija, štiteći pritom od osteoporoze koja nastaje upravo kroničnim prekomjernim unosom bjelančevina životinjskog podrijetla.

Umjesto konzumacije životinjskoga mlijeka i mliječnih proizvoda Prijatelji životinja pozivaju sve naviknute na okus mlijeka da iskušaju zdrave i ukusne biljne napitke kao što su sojino, rižino, zobeno, bademovo i ostala biljna mlijeka, kao i ostale proizvode na biljnoj osnovi. Recepti za jednostavnu pripremu bademovoga mlijeka i ostalih zamjena za mliječne proizvode, kao i više informacija, mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

11.02.2013. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh