« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VEČERNJAKOVI NOVINARI PREMIJERKI

Krajnji je trenutak da pravna država uđe i u medije

Predstavnici zaposlenika te novinarskog sindikata i društva u Večernjem listu uputili su danas otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

otvoreno pismo

,

novinari

,

Večernji list

U pismu izvještavaju da od sutra stupaju u štrajk zbog ukidanja kolektivnog ugovora, čime su im umanjena stečena prava, te premijerku pozivaju da odlučnost u borbi protiv korupcije i za uvođenje zakonitosti ne zastane više na pragu medijskih izdavača, prenosi Hina. "Više puta ste, gospođo predsjednice Vlade, isticali da u borbi protiv korupcije i u uvođenju zakonitosti nema nedodirljivih. Željeli bismo da ta vaša odlučnost ne prestaje na pragu medijskih izdavača kojima se treba dati do znanja da moraju zapošljavati ljude čiji rad godinama koriste. Krajnji je trenutak da pravna država uđe i u medije", stoji u pismu.

'Večernjakovci' upozoravaju da su "gurnuti u štrajk" jer su im smanjene plaće, a da poslodavac sada ukida i kolektivni ugovor, unatoč tomu što su, u skladu sa situacijom u državi i na medijskom tržištu, već pristali na korekciju nekih prava, poput smanjenja božićnice, regresa, naknade za bolovanje, jubilarnih nagrada.

"Takva situacija ruši ugled i imidž Večernjeg lista i jako šteti poziciji naših novina, a štetila bi još više kada zaposlenici (ne zaboravimo da se ovdje radi o novinarima) ne bi digli svoj glas protiv toga. I zato ćemo mi u srijedu, 23. ožujka, stupiti u štrajk. Mi smo zapravo gurnuti u štrajk jer bismo zakazali i kao novinari i kao sindikat ako to ne bismo učinili", navode u pismu.

Premijerku upozoravaju i da bi stanje u njihovom listu bilo puno jednostavnije da Večernji list nema, uz 102 stalno zaposlena, i "cijelu vojsku" od oko 120 honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca, s kojima Uprava, ističu, kani slomiti štrajk, a koji nisu samostalni novinari, nemaju ugovore o radu i kojima poslodavac može otkazati kad god to poželi, "zbog čega oni žive u velikom strahu".

Radi se, uvjeravaju Večernjakovi novinari i sindikalci, o prikrivenom radnom odnosu, o radu na crno, koji nije dopušten u drugim djelatnostima, "pa zašto bi u novinarstvu". Slična je situacija, upozoravaju, i u drugim medijskim kućama, "siva ekonomija kao da je u našoj branši dobila svojevrsni legitimitet, jer je godinama prije Vašeg premijerskog mandata politička elita, bez obzira je li bila u vlasti ili u oporbi, zatvarala oči pred izigravanjem zakona u nadi da će time kupiti ljepšu sliku o sebi". "Medijski izdavači i politika već godinama trguju na račun novinara", ističu u pismu.

Upozoravaju da se sužavanje radnih prava neminovno održava i na medijske slobode te slabi poziciju svakog novinara i urednika spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu. "Kao predsjednica Vlade i kao bivša novinarka i sami znate da nema demokratske države bez slobodnih medija te je ovakav način ugrožavanja radnih prava izravan udar na slobodu novinarstva", stoji u pismu premijerki Kosor.

22.03.2011. 14:42:51
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    22.03.2011. 17:33
    večernjak je ionako fašističko glasilo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh