« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
'MONETARCI' PORUČUJU:

Kraj krize označit će otvaranje radnih mjesta

Svijet se izvukao iz recesije, ali nezaposlenost će još dugo 'bacati sjenu na oporavak'

Robert Zoellick i Dominique Strauss-Kahn
Robert Zoellick i Dominique Strauss-Kahn (Getty Images)
Više o

recesija

,

MMF

,

nezaposlenost

,

Svjetska banka

,

Robert Zoellick

,

Dominique Strauss-Kahn

,

oporavak gospodarstva

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka u petak su upozorili da se aktualna gospodarska kriza neće moći smatrati okončanom sve dok se ne počnu otvarati nova radna mjesta.

Samo dan nakon što je MMF proglasio završetak globalne recesije njegov je čelnik Dominique Strauss-Kahn upozorio da će rastuća nezaposlenost bacati 'dugačku sjenku' na oporavak u 2010. i u godinama koje dolaze.

Strauss-Kahn poručio je da se aktualna kriza neće smatrati okončanom sve dok najveća svjetska gospodarstva ne otvore nova radna mjesta.

"Uvelike me i dalje brine rastuća nezaposlenost", kazao je Strauss-Kahn. Gubitak radnih mjesta vjerojatno će se nastaviti kroz još mnogo mjeseci i bacati "dugu sjenku na oporavak", upozorio je on na tiskovnoj konferenciji u Istanbulu pred godišnja zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

MMF je u četvrtak objavio da se svijet izvukao iz recesije, no prognozirao je također i da će nezaposlenost sljedeće godine dosegnuti 10,1 posto u SAD-u, odnosno 12,0 posto u eurozoni.

Svjetska banka je zbog duboke recesije gotovo utrostručila zajmodavne aktivnosti, na 33 milijardi dolara, u proteklih godinu dana. Usporedbe radi, MMF koji zajmove više odobrava zemljama u razvoju i bogatijim zemljama svoje zajmodavne resurse utrostručio je na 750 milijardi dolara.

Svijet je suočen s neizvjesnim oporavkom, upozorava, i zato što će se golemi paketi državne potrošnje pokrenute u vrijeme prošlogodišnjeg vrhunca krize početi polako gasiti tijekom 2010. Pozvavši vlade na oprez, Strauss-Kahn poručio im je da se ne povuku prerano iz tih programa.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick upozorio je pak da njegova institucija ostaje bez sredstava i da će joj trebati nova kako bi pomogla zemljama u razvoju da povećaju potražnju u nadolazećim godinama.

Zoellick je ustvrdio da će mnogim zemljama u razvoju koje već predvode oporavak i na putu su da postanu glavni pokretači globalnog rasta trebati novi zajmovi Svjetske banke. Upozorio je vlade da bi sredstva Svjetske banke mogla presušiti do kraja 2011. godine (hina/metro-portal)

02.10.2009. 16:57:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh