« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TEHNOLOGIJA I SIGURNOST

Kraj brzoj vožnji - ruska kamera prati 32 vozila istovremeno

Kamera koristi napredan softver za prepoznavanje brojeva i slova na registracijama, koji se odmah šalju u bazu podataka, ispisujući kaznu nekoliko sekundi nakon počinjenog prekršaja

Fotografija vijesti
Više o

prometne nesreće

,

prebrza vožnja

,

brza vožnja

Ukoliko ste i vi jedan od vozača koji ponekad zanemaruju (često pretjerano niske) brojeve na znakovima organičenja brzine, zasigurno ste razvili dobar „nos" za usporavanje na strateškim mjestima, na kojima naša revna policija svakodnevno mjeri brzinu.

Jedna je tvrtka iz Rusije odlučila stati takvom vozačkom kalkuliranju na kraj te su proizveli hi tech „pištolj" veličine omanjeg tostera koji istovremeno može precizno mjeriti brzinu čak 32 vozila.

Osim toga, ove će kamere biti opremljene i softverom za raspoznavanje registarskih oznaka, što će omogućavati računalu da bez ikakve ljudske intervencije snimi prebrzog vozača, potraži njegov registarski broj u policijskog bazi podataka i automatski mu naplati kaznu.

„Ovim smo sustavom gotovo u potpunosti eliminirali mogućnost ljudske pogreške, ali i interpretacije. Željeli smo napraviti sustav koji će vrlo precizno mjeriti brzinu i pisati kazne, kako bi se policajci mogli baviti važniijm stvarima. Budući da je margina pogreške ove kamere manja od 1 km/h, mislim da smo u tome i uspjeli", rekla je Ilya Barsky iz tvrtke Simicon.

Uređaj je već dostavljen policijskim postajama u SAD-u i Kanadi, koje će ga početi primjenjivati u prvom kvartalu 2012. godine. Bude li uspješan, ubrzo će se naći i na stupovima europskih avenija i autocesta.

Hoće li ovakve kamere doista stati na kraj prebrzim vozačima, ostaje za vidjeti.

Pogledajte video kamere u akciji:

16.11.2011. 12:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh