« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
STARA METODA NOVO PAKIRANJE

Kradljivcima metala na kraj će se stati novim oružjem

Specijalnim 'microdotovima' moguće je obilježitisvaki metlani predmet i time lako utvrditi tko je pravi vlasnik što kradljivcima otežava posao prilikom prodaje

Pruga
Pruga (Deviantart)
Više o

željezo

,

krađa

,

metal

Kradljivci metala vesele se visokim cijenama sirovina. A ništa im nije sveto, pa čak ni groblja i crkve. Njemačke željeznice pokušavaju im stati na kraj uz pomoć tekućine s "microdotovima".

Zbog krađa dijelova pruge Hrvatske željeznice imaju stotine tisuća kuna štete mjesečno, Njemačka željeznica žali se pak da su joj samo u prva četiri mjeseca ove godine kradljivci metala nanijeli štetu u visini od 10 milijuna eura. Visoke cijene metala razlog su što su se lopovi doslovno pomamili. U posljednje vrijeme sve češće su meta njihovih pohoda groblja. U samo nekoliko dana je, na primjer, na području Aachena okradeno stotinjak grobova - s njih su skinuti križevi, male statue ili metalni natpisi s nadgrobnih ploča. S jednog groblja u Hamburgu ukraden je čak i 600 kilograma teški brončani kip. Ovakve situacije nisu rijetkost ni u drugim zemljama pa ni u Hrvatskoj.

Njemačka željeznica odlučila je stati na kraj lopovima pa isprobava nova sredstva. Kako nije moguće osigurati nadzor čitave mreže tračnica, ubuduće će označavati metal i kablove ugrađene u nju jednom vrstom "umjetnog DNA ". Ta ideja je stara već stoljećima. Još prije tristotinjak godina ju je koristila britanska mornarica kako bi zaustavila krađu konopa u engleskim lukama. Primijetivši da taj oblik kriminala uzima maha, Kraljevska mornarica je dala u svaki konop uplesti jednu crvenu nit. Ta mjera je imala izvanredan uspjeh - ukradeni konopi se više nisu mogli prodati i krađe su znatno smanjene.

Takvom efektu se sada nadaju i njemački željezničari. Oni su pošpricali sav metal s legurom koja se ne može ni vidjeti niti opipati pod prstima, a sadrži sitne čestice, takozvane "microdotove". U njima je pohranjen kod koji se može vidjeti pod mikroskopom. Tako se bez greške može identificirati pravi vlasnik ukradenog materijala, što bi lopovima trebalo otežati prodaju njihovog plijena.

U saveznoj zemlji Bremenu, na sjeveru Njemačke, to sredstvo se već koristi. Svaki građanin može tamo kupiti bočicu koja sadrži tekućinu s "umjetnim DNA kodom". Kupac mora pokazati osobnu iskaznicu, a prodavač evidentira njegove podatke i kod sadržan u tekućini.

Bezbojnom tekućinom se može premazati, tj. obilježiti svaki metalni predmet: bicikli, stereo-uređaji, nakit, slike ili mobilni telefoni. Veliki dio tako obilježenih predmeta za lopove više nije zanimljiv jer im je rizik da će biti uhvaćeni prevelik, a i vrijednost ukradene robe je manja.

Metali premazani takvom tekućinom pod UV-zrakama počinju svijetliti i policija mikroskopom može iščitati pohranjene kodove te tako identificirati vlasnika. Hoće li to dobro funkcionirati u slučaju metala Željeznice, pokazat će praksa u budućnosti. Nema još, naime, nikakvih iskustava s ekstremnim temperaturama kakvima su izložene tračnice i vodovi. Nije poznato ni kako se oznake ponašaju kada se metal na koji su naneseni rastali.

U Bremenu su zadovoljni dosadašnjim rezultatima: u dijelovima grada u kojima stoje natpisi da su vrijedni predmeti adekvatno obilježeni, broj provala i krađa je znatno smanjen.

Izvor: Deutsche Welle

15.07.2011. 21:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh