« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina
NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Kradljivci mogu saznati vaš PIN na bankomatu pomoću topline s prstiju

Kradljivci su osmislili uređaj koji detektira suptilne razlike u temperaturi na tipkama bankomata i na taj način "zna" koje ste tipke i kojim redoslijedom stiskali

Fotografija vijesti
Više o

krađe na bankomatima

,

prijevare bankomat

Pokrivate li rukom tipkovnicu na bankomatu dok upisujete svoj PIN, kako vas savjetuje upozorenje na ekranu? Unatoč tomu što je to svakako pametna navika, čini se kako su prevaranti izmislili nov način da ukradu vaše podatke, kojemu nikakvo zaklanjanje nažalost ne može ništa.

Vješti su kradljivci osmislili uređaj koji detektira vrlo suptilne razlike u temperaturi na tipkama bankomata, koji lako može primijetiti ne samo tipke koje ste stiskali, već i njihov točan redoslijed.

Znanstvenici su u laboratoriju dokazali kako je točan redoslijed PIN broja moguće na ovaj način upisati u 90% slučajeva, a toplina koju su vaši prsti prenijeli na tipke ostala je vidljiva na kameri više od minute, što je sasvim dovoljno vremena da prevaranti zapamte vaš broj.

Sve što im nakon toga preostaje jest neprimjetno ukrasti vaš novčanik i imaju neograničen pristup vašim osobnim podacima i računima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu testiranje su proveli na vjernoj replici prosječnog bankomata te su na svojim stranicama objavili snimke infracrvene kamere na kojima se jasno vidi kako su tipke koje su ispitanici pritiskali različite boje od onih koje nisu dodirivane.

Ipak, upozoravaju istraživači, ova metoda radi isključivo na bankomatima koji imaju plastične tipkovnice (koji su puno češći u SAD-u nego kod nas u Europi), budući da infracrvena kamera nije u stanju na ovaj način snimiti infracrveni otisak metalne površine.

S druge strane, znanstvenici ne odbacuju mogućnost da se i za metalne tipkovnice može naći slično rješenje, ali da se njihov tim zadovoljio ovim nalazima.

Bilo kako bilo, jedno je apsolutno sigurno, ljudska mašta i kreativnost su neograničeni, stoga nikada ne možete biti previše oprezni kada su vaši novci i osobni podaci u pitanju.

01.09.2011. 16:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Edo Modun
  04.09.2011. 09:43
  Par objašnjenja koja mogu dati kao ovlašteni temografist:
  1. termografska kamera nije nešto što možete staviti u džep, već je to uređaj koji svojim oblikom odskače od stvari koje se uobičajeno mogu vidjeti na cesti/među ljudima,
  2. termografske kamere imaju problema sa snimanjem čisto metalnih površina, naročito ako su iste glatke/refleksivne (kao što su to tipke na bankomatima), jer djeluju kao ogledalo (u tom dijelu spektru),
  3. to ograničenje se može lako zaobići, ako se ima dovoljno iskustva u termografskom mjerenju,
  4. najjednostavnije rješenje problema je staviti dlan na cijelu tipkovnicu na 3-4 sekunde, toplina dlana će zagrijati jednako cijelu tipkovnicu te neće biti moguće razaznati što je kada pritisnuto.
 2. avatar
  masaraman
  04.09.2011. 20:26
  Dovoljno je poslje uzimanja vraćanja kartice i novca istipkati još brojeva uključujući i one od pina i hi tech kriminalci se mogu slikati ....
 3. avatar
  ed
  05.09.2011. 10:34
  @Edo Modun
  Još bolje rješenje je koristiti nešto drugo umjesto prstiju. Recimo olovku ili neki štapić.
 4. avatar
  garmba
  05.09.2011. 15:58
  U slučaju da primjetite da vas neko snima sa termo kamerom otvoriti vatru iz puškostrojnice sa postolja u pravcu senzora toplinski na kmeri
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh