Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2011. 16:42:00
NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Kradljivci mogu saznati vaš PIN na bankomatu pomoću topline s prstiju

Kradljivci su osmislili uređaj koji detektira suptilne razlike u temperaturi na tipkama bankomata i na taj način "zna" koje ste tipke i kojim redoslijedom stiskali

Fotografija vijesti

Pokrivate li rukom tipkovnicu na bankomatu dok upisujete svoj PIN, kako vas savjetuje upozorenje na ekranu? Unatoč tomu što je to svakako pametna navika, čini se kako su prevaranti izmislili nov način da ukradu vaše podatke, kojemu nikakvo zaklanjanje nažalost ne može ništa.

Vješti su kradljivci osmislili uređaj koji detektira vrlo suptilne razlike u temperaturi na tipkama bankomata, koji lako može primijetiti ne samo tipke koje ste stiskali, već i njihov točan redoslijed.

Znanstvenici su u laboratoriju dokazali kako je točan redoslijed PIN broja moguće na ovaj način upisati u 90% slučajeva, a toplina koju su vaši prsti prenijeli na tipke ostala je vidljiva na kameri više od minute, što je sasvim dovoljno vremena da prevaranti zapamte vaš broj.

Sve što im nakon toga preostaje jest neprimjetno ukrasti vaš novčanik i imaju neograničen pristup vašim osobnim podacima i računima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu testiranje su proveli na vjernoj replici prosječnog bankomata te su na svojim stranicama objavili snimke infracrvene kamere na kojima se jasno vidi kako su tipke koje su ispitanici pritiskali različite boje od onih koje nisu dodirivane.

Ipak, upozoravaju istraživači, ova metoda radi isključivo na bankomatima koji imaju plastične tipkovnice (koji su puno češći u SAD-u nego kod nas u Europi), budući da infracrvena kamera nije u stanju na ovaj način snimiti infracrveni otisak metalne površine.

S druge strane, znanstvenici ne odbacuju mogućnost da se i za metalne tipkovnice može naći slično rješenje, ali da se njihov tim zadovoljio ovim nalazima.

Bilo kako bilo, jedno je apsolutno sigurno, ljudska mašta i kreativnost su neograničeni, stoga nikada ne možete biti previše oprezni kada su vaši novci i osobni podaci u pitanju.

01.09.2011. 16:42:00
http://metro-portal.hr/kradljivci-mogu-saznati-vas-pin-na-bankomatu-pomocu-topline-s-prstiju/62787/