« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PIROVA POBJEDA?

Kosor uzvraća: Za referendum nema novca, rezat će se još neka prava

Poštovat ćemo volju građana, izjavila je premijerka Kosor dodavši da svima mora biti jasno kako referendum znači rebalans proračuna i smanjivanje nekih prava

jadranka kosor vlada referendum
jadranka kosor vlada referendum (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

referendum

,

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

rebalans proračuna

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da će vlada respektirati mišljenje građana i potpise za referendum i poduprijeti tu inicijativu, ali, istaknula je, za referendum treba ispuniti određene pretpostavke i rebalansom proračuna osigurati 170 milijuna kuna, što bi moglo dovesti do smanjivanja drugih projekata i prava, pri čemu je upozorila na moguće odgađanje reformi i programa gospodarskog oporavka, čak i na paraliziranje države.

"Ako su se građani Republike Hrvatske odlučili za referendum, onda ćemo ga provesti, ali svjesni toga da su za referendum nužne određene predradnje", rekla je Kosor na početku sjednice vlade komentirajući činjenicu da su sindikati za referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) prikupili više od 700 tisuća potpisa. Vlada će Saboru predložiti i od njega zatražiti tumačenje zakona kako bi se odredile institucije za provjeru prikupljenih potpisa, rekla je Kosor, napominjući kako neće imati ništa protiv ako Sabor odluči da to bude neki odbor.

>> Sindikati imaju još 720 tisuća potpisa koji se broje

"Tražit ćemo da se odredi ta institucija i način na koji će se potpuno transparentno svi potpisi provjeriti", rekla je. Nakon što se to odluči, vlada će, najavila je, Saboru predložiti, s obzirom na redovitu sjednicu do 15. srpnja, održavanje izvanredne sjednice s prijedlogom rebalansa državnog proračuna jer, kako je rekla, "ni lipa nije planirana za izbore ili bilo kakvo provođenje referenduma u ovoj godini".

Na temelju podatka da je za prošle izbore u proračunu trebalo osigurati 170 milijuna kuna, procijenila je da će toliko trebati i za održavanje referenduma. "Budući da je situacija s proračunom iznimno ozbiljna, sredstva za referendum u proračunu ćemo morati naći smanjivanjem određenih projekata i prava", rekla je premijerka Kosor.

>> Sindikati skupili preko pola milijuna potpisa

Predlaže da se i to "stavi na stol" u razgovoru sa sindikatima i strankama koje su poduprle sindikalnu inicijativu i prikupljale potpise. "Vjerojatno znaju kako doći do tih sredstava i imaju neke prijedloge", dodala je. Najavila je da će se o izmjenama ZOR-a daljnje odluke donositi idućih dana, a prije toga vjerojatno će se sastati i vladajuća koalicija. Još jedanput je istaknula da kroz predložene izmjene ZOR-a "vlada nije ni pomislila, a kamoli bila na tragu realizacije ukidanja i poništavanja radničkih prava i kolektivnih ugovora", nego da je riječ samo o jednoj od mjera iz programa gospodarskog oporavka koje su u GSV-u poduprli svi socijalni partneri.

"Budući da je situacija s proračunom iznimno ozbiljna, sredstva za referendum u proračunu ćemo morati naći smanjivanjem određenih projekata i prava", rekla je premijerka Kosor.

"Sasvim sigurno, u ovom smo trenutku suočeni s činjenicom mogućeg odlaganja reformi, odlaganju, odustajanju od programa gospodarskog oporavka. Odlaganje ili odustajanje od tog programa, odustajanje od daljnjih rezova koji su bolni, ali jedini vode u oporavak, može u konačnici značiti i izvjesno paraliziranje države", upozorila je premijerka Kosor.

Podsjetila je pritom da su u posljednjih godinu dana, unatoč krizi, plaće, mirovine i sva socijalna davanja isplaćivane na vrijeme.

Iznoseći vladino stajalište vezano uz prikupljene potpise za referendum protiv izmjena Zakona o radu, Kosor je podsjetila da je potpise, uz sindikalne središnjice, prikupljala i većina oporbenih stranaka te da su "mnogi u tom smislu iskazali nedvojbene političke ambicije, što je legitimno". Od sindikalnih je središnjica zatražila i očitovanje o tome hoće li se vratiti u Gospodarsko-socijalno vijeće i namjeravaju li nastaviti socijalni dijalog. "Jedino socijalno partnerstvo u ovako teškim trenucima može jamčiti da ćemo u potpunosti i s uspjehom izići iz krize", rekla je premijerka.

Dodala je kako se sindikati nisu odazvali ni na poziv ministra gospodarstva Đure Popijača da danas dođu u Ministarstvo i očituju se o vladinim andmanima na ZOR, koji su, ponovila je, "na tragu izraženih dvojbi i strahova sindikata". (hina/metro-portal)

24.06.2010. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh