« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
REFERENDUM

Sindikati skupili preko pola milijuna potpisa

Prikupljeno je i više potpisa nego što je potrebno za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu

sindikati referendum
sindikati referendum (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

referendum

,

sindikati

,

Zakon o radu

Sindikati su prikupili više od 505 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), izvijestio je koordinator sindikalnih središnjica za prikupljanje potpisa i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Pet hrvatskih sindikalnih središnjica završilo je u ponoć prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Za utemeljenost zahtjeva za raspisivanjem referenduma sindikati su od 9. lipnja do srijede, 23. lipnja trebali skupiti 449.506 potpisa odnosno deset posto od ukupnoga broja birača.

"Obznanjujemo da smo uspjeli skupiti više od 505 tisuća potpisa", rekao je Matijašević nakon okončanja akcije, točno u ponoć kod štanda sindikata na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića gdje je akcija i započela 9. lipnja.

Najavio je da će sindikati danas u 11 sati na konferenciji za novinare točnije izvijestiti o broju prikupljenih potpisa te naznačiti svoje daljnje aktivnosti.

Sindikalci su također najavili da ih nakon uspjeha akcije više ne zanimaju pregovori o vladinom prijedlogu izmjena ZOR-a niti amandmani na taj prijedlog, nego da su spremni pregovarati samo o svojim prijedlozima izmjena ZOR-a.

Po ocjeni sindikata, vladin prijedlog izmjena ZOR-a mogao bi uništiti sustav kolektivnih ugovora.

U izmjenama se predlaže da prava iz kolektivnog ugovora vrijede šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Po sadašnjim odredbama, ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor, on se i dalje primjenjuje do sklapanja novog.

Vlada također predlaže mogućnost otkazivanja svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme. Sadašnji ZOR kaže da se kolektivni ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme može otkazati, a onaj sklopljen na određeno vrijeme može se otkazati samo ako je ta mogućnost u njemu predviđena.

Prema proceduri, kad predsjednik Sabora primi zahtjev, Sabor može u roku od 30 dana zatražiti da Ustavni sud utvrdi je li referendumsko pitanje, odnosno način izjašnjavanja birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma u skladu s Ustavom i zakonom.

Sabor referendum raspisuje odlukom, a Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne samouprave ne definira rok u kojem to mora učiniti.

Zakon pak definira rok u kojem se referendum mora održati - od dana objave odluke o raspisivanju referenduma do dana održavanja referenduma ne smije proći manje od 20 niti više od 40 dana. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 07:30:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh