« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
novi zakon o udžbenicima

Kosor u ratu s nakladnicima

Roditelji bi uskoro mogli odahnuti - premijerka je odlučna u namjeri da se ograniče, po mnogima besmislene, promjene udžbeničkih naslova iz godine u godinu.

Više o

Jadranka Kosor

,

Zakon o udžbenicima

Kako piše Jutarnji list, premijerka Kosor najavila je novi zakon o udžbenicima kako bi se obračunala s nakladnicima koji iz godine u godinu izdaju nove udžbenike, onemogućujući tako ponovnu upotrebu i nasljeđivanje.

- Donijet ćemo novi zakon o udžbenicima kojim će se propisati da će svi udžbenici trajati najmanje četiri godine. Nema nikakvog razloga da nakladnici svake godine izdaju, primjerice, novi udžbenik iz matematike - rekla je Kosor.

- To je diktatura - poručuju ljuti nakladnici.

- Ne! Mi želimo omogućiti roditeljima da njihova djeca konačno jedna od drugih mogu nasljeđivati knjige - odgovara premijerka. U Ministarstvu obrazovanja kažu da bi se novi zakon o udžbenicima u Saboru trebao naći najkasnije do kraja ove kalendarske godine

-  Na zakonu još radimo, no naš prijedlog ide ka tome da se svi udžbenici odobravaju na rok od najmanje četiri godine, budući je školstvo organizirano po modelu 4+4+4. U tom slučaju nakladnici više ne bi svake godine mogli povlačiti postojeće udžbenike i tiskati nove. Za roditelje bi to bilo olakšanje jer bi djeca mogla nasljeđivati knjige iz razreda u razred, što je do sad bilo gotovo neprovedivo - objasnio je državni tajnik Želimir Janjić.

Dodao je kako su u Ministarstvu svjesni da ta mjera neće uspjeti ako se na neki način ne ograniči i broj paralelnih udžbenika.

- Razmišljamo i o tome da se naslove koji će se koristiti u pojedinoj školi odabiru ne na razini pojedinačnih nastavnika, nego stručnih aktiva, ponovno na rok od četiri godine. U tom slučaju djeca u a razredu ne bi koristila udžbenike jednog, u b drugog, a u c trećeg nakladnika, već bi svi koristili iste udžbenike. To bi itekako olakšalo njihovo nasljeđivanje i razmjenu - kazao je Janjić.

Vijest o tome da bi im država zakonom iz ruku mogla izbiti milijune kuna silno je naljutila nakladnike. Neki od njih uzvraćaju da će se protiv takvog zakona boriti svim silama.

Nije nikakva tajna da je posao s udžbenicima, jedan od najboljih u Hrvatskoj. U prošle dvije godine kada je država kupovala knjige, za njih se iz proračuna izdvajalo više od 400 milijuna kuna. Cijena udžbenika ove je godine procijenjena na između 600 i 700 milijuna kuna, koliko bi za njih trebali izdvojiti roditelji.

- Uzdam se u saborske zastupnike i vjerujem u to da oni takav centralistički zakon nikada neće izglasati. Jedan takav sustav srušili smo prije 20 godina -  bio je žestok u svom odgovoru Miro Petric, vlasnik nakladničke kuće Alfa. Ovakve se zamisli, tvrdi Petric, mogu provoditi samo: diktaturom.  

Neven Antičević, vlasnik Algoritma, također smatra kako se država ne bi trebala uplitati u tržište te tvrdi da će donošenje takvog zakona uzrokovati stagnaciju na kvaliteti udžbenika, budući da se izdavači stalno trude nadmašiti konkurenciju kvalitetnijim udžbenicima.

Antičević također tvrdi kako će zakon učenicima više štetiti nego koristiti, s čime bi se vjerojatno malo koji roditelj složio.

19.08.2009. 14:26:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    19.08.2009. 15:03
    Vrlo doslijedna politika.
    A što li o tome misli bivši ministar koji je hvalio sve nove udžbenike?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh