« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MODEL B

Kosor: Sigurna sam da ćemo se izvući iz krize

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerka je naglasila rast industrijske proizvodnje, pohvalila mjere za poticaj stanogradnje i osudila kritičare Vlade

(Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)
Više o

stanovi

,

HBOR

,

Jadranka Kosor

,

gospodarstvo

,

Vlada RH

,

industrijska proizvodnja

,

stanogradnja

,

Anton Kovačev

''Rast industrijske proizvodnje od 1,5 posto u siječnju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, daje mi sigurnost da ćemo se izvući iz krize. U to sam sigurna više nego ikad prije", rekla je premijerka Jadranka Kosor otvarajući HBOR-ovu konferenciju o savjetovanju kod mikrokreditiranja.

Kosor je najavila današnje donošenje Uredbe o Jamstvenom fondu za oporavak gospodarstva, takozvanom modelu B za kojeg će Vlada najmanje 4 milijarde kuna. Premijerka se nada da će nove mjere pomoći građevinarima i potaknuti smanjenje cijena stanova.

Dodala je da će Vladine mjere za poticaj stanogradnje unatoč kritikama polučiti dobre rezultate i da će do kraja godine biti prodano barem 1.000 stanova po nižim cijenama. Kritičarima je poručila da treba graditi kulturu građenja, a ne pokopavati ideju prije nego se rodi.

''Od 12  ideja preživjet će dvije, ali moramo svima dati priliku", rekla je odlučno Kosor.

Ponovno se pohvalila mjerom po modelu A koja je rezultirala prvom uspješnom aukcijom za kvote za kredite za obrtna sredstva.

''Vjerujem da će i druga aukcija proći jednako uspješno'', podijelila je Kosor svoj optimizam i pozvala banke i poduzetnike da sudjeluju u drugom krugu aukcija.

''Svako stablo počinje od najmanjeg sjemena", rekao je pak predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev u uvodnom govoru.

''U vrijeme gospodarske krize nisu zaboravljene male tvrtke. U malo poduzetništvo HBOR je tijekom svog djelovanja plasirao 13 tisuća kredita u ukupnom iznosu od 22 milijarde kuna. U 2010. za male je poduzetnike HBOR osigurao, u suradnji s KfW-om, oko 20 milijuna kuna, a za kredite u iznosu od 50 do maksimalnih 200 tisuća kuna'', izjavio je Kovačev.

Rekao je i da se nitko iz hrvatskog konzorcija građevinara nije se obratio HBOR-u sve do prije mjesec dana.

''Pregovaračka pozicija je potpuno drukčija kada za stol sjedate uz potporu i znanje HBOR-a", izjavio je i poručio svim izvoznicima, pogotovo onima koji sklapaju velike poslove, da se obrate izvoznoj banci.

(Infopunkt/metro-portal)

04.03.2010. 13:25:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh