« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
VODOSTAJI

Sava, Una i Lika u porastu, Neretva pada

Temeljem trenutnih prognoza za vodomjerne postaje Sava Jasenovac, do sutra u ponoć vodostaj će porasti do +810 centimetara

Vodostaj
Vodostaj (Mario Pušić/Cropix)
Više o

Neretva

,

vodostaj

,

Metković poplava

U padu je vodostaj rijeke Neretve koji je u 19 sati u Metkoviću iznosio 384 centimetra, a u Opuzenu 255 centimetara, navodi u večerašnjem priopćenju Državna uprava za zaštitu i spašavanje te napominje kako je izvanredno stanje obrane od poplava i dalje na snazi za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku.

Razina mora na ušću Neretve spustila se na 77 centimetara a sve raspoložive snage sustava zaštite i spašavanja su aktivne i čine sve da održe stanje u dolini rijeke Neretve pod kontrolom.

U porastu je vodostaj rijeke Save nizvodno od Siska, kao i vodostaji rijeke Une, dok je vodostaj rijeke Orljave jučer dosegao maksimum od 438 centimetara, od kada je u opadanju.

Prema informacijama Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, tijekom noći očekuje se daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca kao i vodostaja Une.

Temeljem trenutnih prognoza za vodomjerne postaje Sava Jasenovac, do sutra u ponoć vodostaj će porasti do +810 centimetara, uz mogućnost daljnjeg porasta tijekom 5. posinca. Vezano za postaju Una - Hrvatska Kostajnica, očekuje se da će večeras, do ponoći, vodostaj porasti do + 420, uz nastavak rasta sljedećih desetak sati.

Vodostaj na vodomjeru rijeke Like na Selištu je i dalje u porastu, a posljednjih sati raste oko 8 centimetara na sat. Na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Liku s akumulacijom Krušćica i rijeke Novčicu i Bogdanicu.

Od jutra je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za područje općine Perušić - naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Lipovo polje i Kosinjski Bakovac.

Voda se polako povlači sa prometnica u naselju Lički Novi i zaseoku Kolakovica. Na području Kosinja i dalje su poplavljene lokalne prometnice za naselja Sušanj, Rudinka, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Za stanovništvo je organiziran prijevoz čamcima.

Vodostaji rijeka Krke i Butišnice su u laganom opadanju. Zbog visoke razine mora bilo je ukupno 11 tehničkih intervencija ismpumpavanja vode iz podruma i dvorišta obiteljskih kuća. Nakon povlačenja rijeke Krke kod Atlagića mosta pojavile su se naftne mrlje te su djelatnici JVP-a Knin postavili absorbirajuće plutajuće brane i tako spriječili daljnje onečišćenje.

Zbog klizišta u selu Juradi kod Buzeta, do kojeg je došlo zbog obilnih padalina, sastao se uži dio Stožera zaštite i spašavanja grada Buzeta te je zaključeno da će se započeti s evakuacijom dvije ugrožene obitelji (ukupno 10 ljudi). Nastavljeno je s izgradnjom odvodnih kanala za oborinsku vodu te ispumpavanjem cisterni i septičkih jama.(hina/metro-portal)

03.12.2010. 23:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh