« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NE ŽIVCIRAJTE SE

Kosa će vam reći hoćete li doživjeti srčani udar

Visoka razina hormona stresa kortizola u kosi ukazuje na mogući srčani udar, i to mjesecima ranije

Kosa će vam reći hoćete li doživjeti srčani udar
Kosa će vam reći hoćete li doživjeti srčani udar (Shutterstock)
Više o

stres

,

kosa

,

srčani udar

,

kortizol

Znanstvenici tvrde da nam naša kosa može pokazati jesmo li pod rizikom od srčanog udara. Naime, stručnjaci sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su da postoji biološki marker kojim se može predvidjeti srčani udar, a upravo bi visoka razina kortizola (hormona stresa) u kosi mogla ukazivati na srčani udar, i to mjesecima ranije.

U svom istraživanju objavljenom u časopisu Stress, profesori Stan Van Uum i Gideon Koren objašnjavaju da se kortizol obično mjeri u krvnom serumu, urinu i pljuvački. Ipak, svi ti uzorci pokazuju razine kortizola u posljednjih nekoliko sati ili dana, dok je s kosom situacija drukčija. Naime, budući da kosa u prosjeku raste po jedan centimetar mjesečno, proučavanjem šest centimetara duge dlake može se procijeniti razina stresa u mnogo dužem razdoblju.

>> Srčani udar teže je prepoznati kod žena

Znanstvenici su analizirali uzorke kose 56 muškaraca koji su doživjeli srčani udar, te ih usporedili s uzorcima kose muškaraca koji su bolovali od neke druge bolesti koja nema veze sa kardiovaskularnim bolestima. Pokazalo se da osobe koje su doživjele srčani udar imaju mnogo veću razinu kortizola u kosi.

Kako kaže dr. Koren, stres je ozbiljan dio modernog života i pogađa mnoga područja našeg zdravlja. Ovo istraživanje govori da se stres može kontrolirati promjenama životnog stila i psihoterapijom.

18.09.2010. 23:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh