« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
SJAJNO JE

Koristite maslinovo ulje

Znate li da lipoproteini visoke gustoće (HDL), poznatiji kao dobra vrsta kolesterola, mogu vaše stanice održati zdravima

Najbolje! ;)
Najbolje! ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

maslinovo ulje

,

kvaliteta

Maslinovo ulje posebno je bogato zdravim mastima koje mogu imati pozitivan učinak na razinu HDL-a. Štoviše,  Američko udruženje za srčano zdravlje (AHA) tvrdi kako HDL može pomoći tijelu u borbi protiv upala koje bi potencijalno mogle uzrokovati opasne srčane napadaje. 

Studija objavljena u časopisu Circulation otkrila je da je HDL bolji u borbi protiv upala kod nekih ljudi nego kod drugih, a što je bolji u borbi protiv upala, to je manja vjerojatnost da ćete imati srčani udar ili neki drugi opasan kardiovaskularni događaj.

Naravno, to ne znači da ćete jesti puno maslinovog ulja spriječiti da ikad imate problema sa srcem - s jedne strane, istraživanje je još uvijek u ranoj fazi.

>> Najčešće zablude o maslinovom ulju >>

"Ova je studija dokazivala koncept", rekao je autor studije dr. med. Uwe Tietge. "Prerano je donositi zaključke u vezi s potencijalnom promjenom kliničke prakse."

Drugim riječima, nalazi iz ove studije ne bi vas trebali potaknuti da odskočite s trenutnih lijekova. Nijedna hrana neće staviti HDL izravno u vaše tijelo - Dr. Tietge je primijetio, "HDL čestice u tijelu generira jetra, otprilike 70%, i crijeva - otprilike 30%, po podacima dobivenim istraživanjima na miševima."

Ipak, postoje neke namirnice povezane s postizanjem viših razina HDL-a, a 2017. AHA je primijetila nalaze da maslinovo ulje može poboljšati sposobnost vašeg HDL-a da radi ono što je potrebno kako bi vam pomogao da budete zdravi.

>> Ovo niste znali o maslinovom ulju.. >>

Od sada, dr. Tietge kaže da je još uvijek prerano za davanje bilo kakvih specifičnih preporuka o hrani koje bi zajamčeno pomogle razinama HDL-a u borbi protiv upala, piše Eat this

19.04.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.04.2021. 18:38
    tekuće zlato
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh