« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
inicijativa

Konvencija protiv "turizma presađivanja" organa

Ujedinjeni narodi žele da se odredi razlika između trgovine organima i trgovine ljudima radi uzimanja organa

Ljudsko srce
Ljudsko srce (Wikipedia)
Više o

UN

,

Vijeće Europe

,

presađivanje organa

,

trgovina organima

,

donator organa

,

transplatacija organa

Međunarodna konvencija bi prekinula trgovinu ljudskim organima, zaštitila žrtve i kaznila prekršitelje, potvrdilo je istraživanje koje su izveli Ujedinjeni narodi i Vijeće Europe.

Istraživanje objavljeno u utorak na konferenciji za novinare u New Yorku naglašava da je prioritet zabraniti izvlačenje financijske koristi od ljudskog tijela ili njegovih dijelova.

Dokument potvrđuje da treba dati prednost uzimanju organa umrlih osoba koje su se izjasnile da su ih spremne donirati i naglašava potrebu poduzimanja mjera povećanja dostupnosti organa.

Istraživanjem se iznosi žaljenje zbog zbrke raširene u znanstvenim i pravosudnim krugovima između trgovine organima i trgovine ljudima s ciljem uzimanja organa.

Autori Amerikanci, Austrijanci i Španjolci žele da se utvrdi razlika između ta dva tipa trgovine, koji zahtijevaju različita rješenja.

Oni naglašavaju potrebu učinkovitog skupljanja informacija o te dvije trgovine i naglašavaju da se njihovo istraživanje bavilo jedino trgovinom organa u cilju transplantacije.

Ta se trgovina često ostvaruje tijekom "turizma presađivanja", uz primatelje organa koji su spremni platiti visoke iznose i oni odlaze u siromašne zemlje u kojima ne postoje mjere kontrole i zaštite živih donatora.

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta između 5 i 10 posto presađivanja organa izvede tijekom te trgovine, naglašava istraživanje. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 23:42:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh