« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SAD:

Odbor za financije Senata prihvatio nacrt zakona o reformi zdravstva

Barack Obama pozdravio je odluku Odbora kao ključni korak naprijed za 47 milijuna Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja

(Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

SAD reforma zdravstva

,

Odbor za financije američkog Senata

,

Olympia Snowe

,

zdravstvena industrija

Odbor za financije američkog Senata u utorak je s 14 glasova za i 9 protiv prihvatio dugoočekivani nacrt zakona o reformi sustava zdravstvene skrbi u SAD-u vrijedan 829 milijardi dolara, jedan od ključnih projekata demokratske administracije Baracka Obame.

Senatorica Olympia Snowe, bila je jedina republikanska članica senatskog Odbora za financije koja je glasovala za nacrt zakona. Svi demokrati u odboru podržali su zakon.

Glasovanje predstavlja ključni korak naprijed u petomjesečnoj raspravi o reformi zdravstva, u kojoj su uključeni i ogromni interesi industrije osiguranja, koja se ogorčeno protivi uvođenju javnog zdravstvenog fonda kao konkurencije privatnima, procjenjujući da joj to donosi pad dobiti.

Zdravstvena industrija u SAD-u vrijedna je oko 2,5 trilijuna dolara godišnje ili 17 posto BDP-a. U raspravi o reformi zdravstva angažirano je više stotina lobističkih tvrtki, koje prema pisanju američkog tiska zasipaju donacijama za kampanju zastupnike u Kongresu, posebno čelne članove kongresnih odbora nadležnih za reformu.

Nacrt prihvaćen u Odboru za financije ne predviđa uvođenje javnog zdravstvenog fonda, za razliku od verzije koja je ranije prihvaćena na prethodna četiri kongresna odbora, pa će se ići na njihovo usklađivanje.

Ako dva doma prihvate različite nacrte zakona o reformi zdravstva, što je obično slučaj, tada će zajednički odbor usuglasiti konačnu verziju koja ponovno treba odobrenja oba doma prije nego bude poslana na potpis predsjedniku Obami.

Barack Obama pozdravio je odluku Odbora i posebno zahvalio senatorici Snowe na "političkoj hrabrosti" i ozbiljnosti s kojom je pristupila cijelom procesu.

"Nacrt nije savršen i još je puno posla pred nama. Puno je važnih detalja u pet različitih verzija zakona u Senatu i Predstavničkom domu, koje treba uskladiti u idućih nekoliko tjedana", rekao je Obama.

Naglasio je da će reforma zdravstva dugoročno smanjiti rastuće troškove i zdravstveno osiguranje učiniti dostupnijim milijuna ljudi srednjih i nižih prihoda, za koje će biti osigurane državne subvencije.

Procjenjuje se da u SAD-u ima oko 47 milijuna građana bez zdravstvenog osiguranja. (hina/metro-portal)

14.10.2009. 06:07:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh