« Život
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Kome je lakše prestati pušiti, muškarcima ili ženama?

Prvi put možemo vidjeti da nikotin isključuje mehanizam proizvodnje estrogena u mozgu žena,,,

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

žene

,

prestanak pušenja

,

muškarci

Znanstvenici s jednog švedskog sveučilišta uspjeli su dokazati veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi po njihovom mišljenju moglo ometati njihove najbolje namjere da se riješe ove loše navike.

"Prvi put možemo vidjeti da nikotin isključuje mehanizam proizvodnje estrogena u mozgu žena. Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli da se ovaj učinak može vidjeti čak i kod samo jedne doze nikotina, koja je jednaka jednoj cigareti, što pokazuje koliko su snažni učinci pušenja na ženski mozak'', objašnjava profesorica i autorica studije Erika Comasco.

Znanstvenici su proučavali podatke deset zdravih žena koje su dobile dozu nikotina koja je jednaka količini nikotina u jednoj cigareti. Zatim im je ubrizgan radioaktivni tragač koji se vezao za molekulu koja se veže na aromatazu, enzim koji proizvodi estrogen u tijelu.

Nakon što su skenirali njihov mozak, došli su do nevjerojatnih rezultata. Naime, kod svake žene koja je sudjelovala u istraživanju pokazalo se da je otporna na proizvode koji se koriste kao nadomjestak nikotina, odnosno na bilo kakve preparate koji se najčešće koriste pri prestanku pušenja.

Cigarete imaju veći utjecaj na ženski mozak

Comasco objašnjava da je spomenuta studija navela istraživače da vjeruju kako nikotin ima značajan utjecaj na ženski mozak, a to bi mogao biti i jedan od razloga zašto je ženama teže odviknuti se od pušenja nego što je to slučaj kod muške populacije. Ipak, naglašava da kod muškaraca isto područje još nije toliko dobro istraženo.

''Već otprije je dobro poznato da postoje značajne razlike u načinu na koji žene i muškarci reagiraju na pušenje. Čini se da su žene otpornije na nikotinsku nadomjesnu terapiju, imaju više recidiva, pokazuju veću ranjivost na naslijeđe pušenja i izložene su većem riziku od razvoja primarnih bolesti povezanih s pušenjem poput raka pluća i srčanog udara'', rekla je za The Sun.

23.10.2022. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.10.2022. 10:30
    zenama hehe
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh