« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
UTRKA ZA CRNIM ZLATOM

Kome će pripasti bogate rezerve nafte u pustinji?

Radnici naftnih koncerna na 50 stupnjeva Celzijevih danonoćno traže naftu u pustinjskom dijelu Alžira

Sahara
Sahara (Shutterstock/Getty Images)
Više o

nafta

,

Alžir

,

Sahara

,

pustinja

,

naftna polja

,

Tomislav Jelinčić

"Ovdje možete samo raditi, jesti i spavati", priča Dave Hutchinson za Financial Times. Hutchinson je vođa ekipe njemačkog koncerna Eon koji u Sahari neumorno traži naftu. Na temperaturama iznad 50 stupnjeva Celzijevih, 80 radnika nasred pustinje buši rupu dužine 5,3 kilometara. Cilj je samo jedan - doći do bogatog nalazišta nafte i prirodnog plina prije konkurencije.

Energetski gigant Eon usredotočio se na područje Rhourde Yacoub koje se nalazi oko 1000 kilometara jugoistočno od glavnog grada Alžira. Već duže vrijeme u alžirskom dijelu Sahare 'buše' Kinezi i Rusi, a ambiciozne planove imaju i Francuzi i Talijani te SAD.

>>BP će bušiti naftu uz obalu Libije 

Oko 10% europske potražnje za naftom podmiruje se uvozom iz Alžira. Nafta u Europu stiže putem naftovoda Transmed (Alžir-Tunis-Sicilija) i Maghreb (Alžir-Maroko-Španjolska). Prema podacima BP-a, rezerve nafte na području Alžira procjenjuju se na 4,5 bilijuna kubičnih metara, a četiri afričke zemlje zajedno raspolažu s oko 8% ukupnih svjetskih rezervi (Alžir, Egipat, Libija i Nigerija).

Naftno polje

Eon do sredine 2012. namjerava uložiti 80 milijuna eura u istraživanje područja Rhourde Yacoub. "Potpuno sam siguran da ćemo pronaći naftu. Pitanje je samo hoće li se eksploatacija ekonomski isplatiti", tvrdi CEO Eona Frank Sivertsen. Naime, bušenje svakog dana 'pojede' 100.000 eura, a pored strojeva najveći iznos otpada na plaće radnika.

>>Hoćemo li se svi uskoro kupati u nafti? 

Timovi koji kopaju 5,3 kilometara dugačke rupe na sedam lokacija u pustinji izmjenjuju se svaka četiri tjedna jer radnici ne mogu duže izdržati u pustinji. Odmor provode međusobnim druženjem i gledanjem televizije, a najteže se nose s visokim temperaturama.

Državi Alžir još uvijek pripada 51% teritorija Rhourde Yacouba. U ukupnom izvozu Alžira na naftu otpada visokih 98%.

20.08.2010. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh