« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NIJE KRIV

Kolumbo ipak nije kriv za pojavu sifilisa u Europi

Arheolozi su kod crkve St. Mary Spital u East Londonu pronašli kosture koji datiraju iz vremena prije Kolumbova rođenja i koji dokazuju da je sifilis postojao puno prije otkrivanja Amerika

Kristofor Kolumbo
Kristofor Kolumbo (Shutterstock)
Više o

sifilis

,

Europa

,

bežična tehnologija

Kristofor Kolumbo prema svemu sudeći ipak nije kriv za pojavu sifilisa u Europi nakon što se vratio sa svojih putovanja po budućim Amerikama. Kad se njegova posada vratila u Španjolsku 1493. godine, pored vijesti o novim prostranstvima navodno su donijeli i potencijalno smrtonosnu novu bolest odnosno, tako se do sada vjerovalo. Ali Kolumbo može počivati u miru jer su znanstvenici uspjeli dokazati da je ta bolest u Europi postojala puno prije nego se legendarni Kolumbo uopće rodio. Ostatci kostura pronađeni kod jedne crkve u Londonu  pokazuju da je sifilis u Europi postojao i dva stoljeća prije nego su se podigla jedra koja su Kolumba odvela na zapad.

Arheolozi su kosture iskopali kod crkve St. Mary Spital u East Londonu. Kosture je pregledao Brian Connell, stručnjak iz Londonskog muzeja i potvrdio da se na njima nalaze dokazi kako su te osobe bolovale od sifilisa, ali još važnije da su sahranjene gotovo dva stoljeća prije Kolumbova putovanja. Starost kostura određena je 95.postotnom preciznošću. Ukupno je pronađeno sedam kostura; dva iz perioda između 1200. i 1250. godine, a drugih pet između 1250. i 1400. Pored njih su pronađeni novac i razni predmeti koji su stručnjacima olakšali određivanje starosti preko radioaktivnog izotopa ugljika.

Jedan od kostura pripadao je djetetu koje je vjerojatno bilo slijepo, ćelavo, pokvarenih zuba koji su nepravilno rasli pod kutom od 45 stupnjeva u čeljust zbog bolesti. Dijete je navodno umrlo u dobi od deset godina; Connell kaže da mu je lice sigurno bilo unakaženo što je nesumnjivo bilo stresno za tako malo dijete. Connell ne dvoji - tragovi sifilisa su i više nego očiti.

Podsjetimo se, prvi slučaj sifilisa zabilježen je 1495. godine, samo tri ljeta nakon Kolumbova putovanja. tadašnji liječnici nisu bili sigurni u porijeklo bolesti (koju inače izaziva mikroorganizam Treponema palladium). Europljani su brzo počeli kriviti jedni druge za donošenje bolesti pa su tako nastajali nazivi francuska, napuljska i venecijanska bolest. Bilo kako bilo, često se zaboravlja da ni Europljani nisu ostali dužni domorocima Amerika - došavši na novo tlo sa sobom su donijeli gripu, male boginje i ospice koje su desetkovale urođeničke narode.

26.10.2010. 22:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh