« Život
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
EH, DA... :)

Koliko gledamo televiziju?

Kako izgleda uređaj koji mjeri televizijsku gledanost, i što gledatelji najviše prate?

Puno previše...
Puno previše... (Arhiva)
Više o

gledanje televizije

,

televizija

Hrvati vole gledati televiziju, doduše žene više od muškaraca. Ispred TV ekrana provode prosječno pet sati svaki dan, gotovo sat vremena više od muškaraca.

Kako izgleda uređaj koji mjeri televizijsku gledanost, i što gledatelji najviše prate?

Trenuci koji se ne zaboravljaju. Trenuci koji ni gledatelji nisu zaboravili. Baš zbog potresa, ali i dvogodišnje pandemija koronavirusa Hrvati su najviše ikad ispred malih ekrana.

Itekako je vidljiv rast u posljednje dvije godine i za razliku od, primjerice 2012. godine, u 2021. svaki se dan gledala televizija 4 sata i 40 minuta. Žene više od muškaraca, 5 sati svaki dan, a muškarci 4 sata i 17 minuta.

Svaku tajnu hrvatske televizijske gledanosti zna peoplemetar.

Uređaj za mjerenje televizijske gledanosti prisutan je u 810 kućanstava, koristi ga nešto više od 2 tisuće pojedinaca. Mogu ga koristiti i gosti, primjerice unuci koji dođu u posjet bakama i djedovima. Putem ovog daljinskog se bilježe i njihove navike kod gledanja televizije.

Na ovaj način mjeri gledanost 20 godina. Sudjeluju mlađi, stariji, stanovnici u gradovima, ali i oni koji žive u ruralnim sredinama. Ne mjeri gledanost na mlađima od 4 godine.

„Na prvih šest pozicija su uvijek su uvijek kanali tri velike televizijske kuće, Nova tv, HRT i RTL hrvatska. Pozicije se izmjenjuju, ovisno o televizijskom sadržaju. Najjednostavnije je spomenuti primjer sporta, kada je neko veliko natjecanje, gledatelji gledaju gdje god bilo, stoga to donosi veliku gledanost i prvu poziciju po tome", kazala je Magdalena Malinova.

I najviše vremena provode ispred televizije u večernjim satima. 40 posto Hrvata najčešće se zabavlja ispred malih ekrana od 19 do 23 sata.

21.03.2022. 09:02:22
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.03.2022. 09:17
    Uvecer
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh