« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
ZNATE LI

Koliko su (ne)zdrave žvakaće gume?

Žvakaća je guma, primjerice, od koristi ako niste u mogućnosti oprati zube jer potiče lučenje pljuvačke koja neutralizira kiselinu u ustima nakon obroka

Žvakanje je zdravo, ipak...
Žvakanje je zdravo, ipak... (Shutterstock)
Više o

žvakaća guma

,

guma za žvakanje

,

žvakanje

Žvakaće gume obično se smatraju prilično nepristojnima, pogotovo kad ste u društvu, no ipak imaju jednu pozitivnu stvar - pozitivno djeluju na zdravlje na više načina, koji usput mogu biti dobar izgovor za njihovo premetanje po ustima kad razgovarate s ljudima.

Krenimo od očitog - žvakaća je guma, naravno, od koristi ako niste u mogućnosti oprati zube jer potiče lučenje pljuvačke koja neutralizira kiselinu u ustima nakon obroka. Ne zaboravite da se to odnosi na one bez šećera...

Nadalje, žvakanje žvakaće gume pomaže nam da se koncentriramo. Kad žvačemo brže i bolje rješavamo matematičke zadatke, a i sve one druge kod kojih je potrebno upregnuti sive stanice, jer taj proces pokreće neurone u mozgu.

Uz to, žvakanjem pola sata nakon obroka ublažava žgaravicu, a ukoliko je žvačete 45 minuta nakon obroka, tijekom dana ćete pojesti manje nezdravih grickalica. Naime, žvakaća guma suzbija osjećaj gladi.

Sve u svemu, izgleda da biti malo nepristojan uopće nije loše...

16.10.2017. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ive
    01.05.2022. 10:25
    Žvakaće su zapravo turbo nezdrave od probabe do umjetnih sladila itd
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh