« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
UZ VJEŽBU

Koliko smijemo jesti ako radimo u uredu, a želimo smršaviti?

Osam sati dnevno za računalom može biti pogubno za vaše zdravlje i liniju, zato pogledajte koliko kalorija smijete unijeti u vaš organizam

Gablec treba biti uravnotežen
Gablec treba biti uravnotežen (Dreamstime)
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

kalorije

,

ured

,

gablec

,

uredski poslovi

Radite li u uredu osam sati dnevno (ili više) za računalom i pritom se malo krećete, lako ćete prikupiti višak kilograma, posebice ako uredske poslove radite već nekoliko godina. Osobe u tridestim godinama teže se bore s nekretanjem nego one u dvadesetima, a ako još uz to ne paze na prehranu, godišnje mogu dobiti i do nekoliko kilograma viška.

Debljaju se i ljudi koji misle da se trude regulirati svoj jelovnik. Naime, stalno ponavljaju iste greške.

Najčešći problem je gladovanje. Ako izbjegnete doručak ili užinu, svome tijelu niste donijeli ništa dobro. Upravo suprotno - prvom prilikom ćete se prejesti, što će vaše tijelo zapamtiti. Stoga, bolje je rasporediti jelo u pet obroka dnevno.

Sljedeća pogreška je pogrešno vrednovanje namirnica. Mislite da je ono što je punozrnato odmah i zdravo i niskokalorično? Varate se. Zdravije obično jest, ali manje kalorično često nije. Dakle, nije dovoljno samo odabrati light jogurt ili dijetalne hrenovke.

I s voćem trebate biti oprezni. Na primjer, jedna banana ima dvostruko više kalorija od jedne naranče. Voćni sokovi koje ćete sami iscijediti iz svježeg voća jesu zdraviji, ali sadrže i dosta kalorija i šećera, pa pripazite na količinu koju popijete.

Još ako cijeli dan sjedite za računalom i ne bavite se nekom vrstom tjelovježbe - skupljanje kilograma je neizbježno. Važno je i znati razliku (a ona je dosta velika) između prehrane žena i muškaraca koji rade u uredu.

Žene

Žena koja radi u uredu dnevno bi trebala unijeti oko 1.500 kalorija. Ova brojka odnosi se na osobe koje se ne kreću previše (ljudima koji se rredovno bave tjelesnom aktivnošću ili sportom samo 1500 kalorija nije dovoljno). Od toga joj je potrebno 77 grama proteina, 191 gram saharida i 51 gram masti.

Njezin idealan jelovnik izgledao bi ovako:

Doručak: sendvič od punozrnatog kruha s margarinom (malomasnim), tvrdim sirom i rajčicom

Međuobrok: voćne žitarice s jogurtom i ananasom

Ručak: goveđa juha s mesom i povrćem, pileći odrezak s povrćem, kuhani krumpir

Međuobrok: müsli, jabuka, sok od grejpa

Večera: riblji file, salata od povrća

Muškarci

Muškarci koji su zaposleni u uredu trebali bi dnevno unijeti oko 2.200 kalorija, od čega 106 grama proteina, 265 grama sahardia i 71 gram masti.

Njegov idealan jelovnik izgledao bi ovako:

Doručak: mlijeko, müsli, jabuka

Međuobrok: punozrnato pecivo s obogaćenim margarinom, šunkom, sirom i paprikom

Ručak: prirodni goveđi odrezak, pire krumpir, salata od povrća

Međuobrok: müsli, jabuka, naranča

Večera: pileći odrezak sa šampinjonima i povrćem

19.07.2012. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh