Koliko se dugo mogu čuvati namirnice u hladnjaku
Namirnice u firžideru mogu puno duže trajati nego što mislite, no kako ne bi bilo zabune, evo detaljne liste s rokovima trajanja
Čuvanje namirnica u hladnjaku može postati prava noćna mora ako stalno u zakutcima pronalazite nešto što izgleda kao da bi moglo svakog časa oživjeti i skočiti na vas, pa evo savjeta kako i koliko se dugo mogu čuvati pojedine namirnice.
Hladnjak treba biti namješten na temperaturu ne veću od 4.4 stupnja Celzijusa, a svaku je namirnicu najsigurnije konzumirati do datuma označenog na etiketi "prodati do" ili slično.
No, kad ste već nešto otvorili i spremili u hladnjak za kasnije, evo koliko dugo može stajati na polici i biti jestivo ...
Alkohol
Pivo: jedan dan ako je propisno zatvoreno nakon otvaranja
Šampanjac: 3 do 5 dana
Vino: 3 do 5 dana
Mesni proizvodi
Govedina, janjetina, svinjetina, teletina: tri do pet dana
Kuhana perad: tri do četiri dana
Pečena govedina i puretina: tri do četiri dana
Sirova govedina i poretina: dan do dva
Sirova perad: dan do dva
Slanina: tjedan dana
Mliječni proizvodi
Jaja: tri do pet tjedana
Jogurt: sedam do deset dana nakon isteka oznake "prodati do"
Mlijeko: jedan tjedan nakon isteka oznake "prodati do"
Parmezan: tri mjeseca nakon isteka oznake "prodati do"
Tvrdi sirevi: tjedan do dva
Morski plodovi:
Kuhani losos, škampi i tuna: tri do četiri dana
Sirovi losos, škampi i tuna: dan do dva
Voće i povrće
Avokado: dva do tri dana
Borovnice: tjedan do dva
Breskve: tri do pet dana
Brokula: tri do pet dana
Celer: tjedan do dva
Grožđe: pet do sedam dana
Jabuke: tri do četiri tjedna
Maline i jagode: dva do tri dana
Mrkva: dva do tri tjedna
Salata: tri do pet dana
Sok od naranče: sedam do deset dana
Začini
Humus: jedan tjedan
Javorov sirup: neodređeno
Kečap: šest mjeseci
Majoneza: 2 do 3 mjeseca nakon oznake "prodati do"
Senf: jedna godina
Umak za roštilj: četiri mjeseca
Novi komentar