« Život
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
NOVO DOBA

Koliko prijatelja možemo stvarno imati

"Prijatelja" na društvenim mrežama imamo na stotine, neki i više, a znanstvenici tvrde da pravih možemo imati najviše - pet

Pravih prijatelja možemo imati najviše pet
Pravih prijatelja možemo imati najviše pet (Shutterstock)
Više o

prijatelji

,

život

,

društvene mreže

,

broj prijatelja

,

pravi prijatelji

Prijatelji su postali nova valuta za mjerenje ljudske vrijednosti, ako prihvatimo logiku društvenih mreža i popularne kulture, no ima i onih koji se protive takvoj logici i dokazuju neodrživost takvog ponašanja.

Evolucijski biolog i antropolog Robin Dunbar u svojoj knjizi "Koliko prijatelja svatko treba" dokazuje da je maksimalna granica za ljude 150 bližih i daljih prijatelja, jer se nakon te brojke ne može ostvarivati osobna veza s ljudima.

>> Popularni ste na Facebooku koliko su vam prijatelji lijepi >>

Štoviše, on kaže da se ta brojka ne mijenja kroz povijest i da društvene mreže ne mogu utjecati na nju, proglašavajući sve ljude koji tvrde da ih imaju više - lažovima.

Stvarne brojke su sljedeće - možemo imati 5 bliskih prijatelja, 15 daljnjih prijatelja i sveukupno 150 prijatelja i poznanika.

>> Brisanje s liste prijatelja na Facebooku mnogi doživljavaju tragično >>

Naime, što neka osoba ima više društvenih odnosa, veze s ostalim ljudima su slabije, tako da je 500 prijatelja na Facebooku totalna glupost.

27.08.2014. 09:02:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh