« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
LUDILO

Brisanje s liste prijatelja na Facebooku mnogi doživljavaju tragično

Jedna je Amerikanka zapalila kuću osobi koja ju je izbrisala s liste prijatelja na Facebooku. Optužena je za pokušaj ubojstva

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

društvene mreže

Da društvene mreže nisu učinile svijet boljim, znamo. Znamo i to da su potaknule mnoga devijantna ponašanja kojih prije nismo bili svjesni u tolikoj mjeri. Tako se na primjer Jennifer Christine Harris iz američke države Iowa, došuljala po noći do prijateljice Nikki Rasmussen koja ju je izbrisala s liste prijatelja na Facebooku i zapalila joj kuću dok su Nikki i njen suprug Jim spavali.

Primjera sličnih reakcija na povrijeđen ugled na društvenim mrežama ima puno, pa je tako jedan teksašanin premlatio suprugu jer je "lajkala" njegov status na Facebooku o godišnjici smrti njegove majke.

Znanstvenic tvrde da se takve stvari događaju jer smo navikli na otprilike 25 prijatelja koji su aktivno uključeni u naš život. Na društvenim mrežama imamo iluziju da imamo znatno više prijatelja nego što zapravo imamo i umišljamo da je naš život na mreži bitniji od realnog. Imamo dojam da nas svi naši Facebook prijatelji prate i da znaju što nam se događa. Zato si ne možete priuštiti da vas netko sramoti po društvenim mrežama.

Na Sveučilištu Duke provedeno je istraživanje koje je pokazalo da 25 posto Amerikanaca nema nikakvu društvenu podršku i osjećaju se odvojenim do ostalog svijeta. Jedan od strašnijih dokaza izoliranosti i otuđeni jest činjenica da je sve više umrlih starijih osoba čija se smrt otkrije tek kada se tijelo počne raspadati.

Znanstvenici tvrde da bez obzira na našu društvenu izoliranost, kao i na online prijateljstva,  ne možemo spriječiti emotivne reakcije na bilo ono što se zbiva virtualno. Pozitivni znaci na profilu daju ljudima osjećaj samopouzdanja, a negativni potpuno suprotno. Na društvenim mrežama su se pojavili znakovi zlostavljanja, pogotovo među tinejdžerima koji prave lažne profile za vršnjake koje izaberu kao metu zlostavljanja.

Prema objašnjenju psihologa, činjenica da ju je njena prijateljica izbrisala s liste prijatelja, dovela je do toga da se Jennifer osjeti jadno i poniženo i bila je okidač za užasnu reakciju osobe koja zacijelo nije emotivno stabilna. Ipak ovaj primjer pokazuje da se ljudi daleko preozbiljno odnose prema društvenim mrežama i životu na njima.   

15.11.2011. 12:02:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh